2024. május 10. - Ármin, Pálma

Alan I. Leshner: a tudományos befektetés növeli a versenyképességet

Szerte a világon egyre többen ismerik fel a tudományos kutatás és a gazdasági növekedés közötti közvetlen összefüggéseket - hangsúlyozta Alan I. Leshner, az American Association for the Advancement of Science (AAAS) elnevezésű szervezet vezérigazgatója, a
2007. november 8. csütörtök 15:50 - Hírextra

Nemcsak az Egyesült Államokban fordítanak egyre nagyobb összeget a kutatás-fejlesztésre, hanem a világ számos más térségében is. Ezek a befektetések látványosan megmutatkoznak a gazdasági versenyképesség javulását jelző adatokban - mutatott rá a neves tudományos szaklapot is kiadó amerikai tudományfejlesztési és ismeretterjesztő társaság vezérigazgatója.

Hozzátette: az Egyesült Államokat Kína, Kanada, India, s az Európai Unió követi a fejlett technológia alkalmazásának köszönhető ugrásszerű gazdasági növekedésben, majd Izrael, Japán és Ausztrália következik a sorban.

A tudomány és technológia manapság globális vállalkozásnak tekinthető, és lefedi az élet szinte valamennyi szegmensét. Ebből azonban új kihívások és újfajta prioritások következnek, amelyekre a felsőfokú oktatásban is figyelemmel kell lenni - vélekedett Alan I. Leshner.

A tudományos oktatásról szólva megjegyezte, hogy a globalizálódó világ negatív eseményei közvetlen hatást gyakorolnak a tudományos képzésre, 2001. szeptember 11. ebből a szempontból is választóvonalat jelentett. Az Egyesült Államokban a külföldi diákok képzése 2003-ban negatív rekordot ért el, és csak 2006-ban kezdett növekedni újra a külföldről érkező diákok száma, s az idei, legfrissebb adatok már újabb 7 százalékos növekedést mutatnak.

Alan I. Leshner, aki a Science magazin kiadójaként jól érzékeli a nemzetközi arányok elmozdulását a tudományos kiadványok terén is, rámutatott: az 1990-es évek végén még az Egyesült Államokban jelent meg a legtöbb tudományos publikáció, ma már az Európai Unió és Ázsia felzárkózása tapasztalható ezen a téren.

A tudományos érdeklődés nemzetközi trendjeit jelzi az az adat is, mely szerint a tekintélyes Science magazin előfizetőinek 40 százaléka ma már nem amerikai, a tanulmányoknak pedig a 70 százalékát jegyzik külföldi szerzők - fűzte hozzá az AAAS vezérigazgatója.

Érdekes elmozdulásra hívta fel a figyelmet a felsőoktatás, illetve a pályaválasztás területén. Mint mondta, az Egyesült Államokban tanuló kínai diákok a diploma megszerzése után egyre nagyobb számban térnek vissza hazájukba.

Alan I. Leshner szerint a globalizáció és a nemzetközi együttműködés igénye jelentkezik abban is, hogy a különböző kutatócsoportok, laboratóriumi teamek, s az azokat finanszírozó befektetői körök egyre sokszínűbb nemzetközi jelleget öltenek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását