2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Új program megelőzésre

A barátok szerepére alapozott programot szervezett középiskolásoknak a Dél-Dunántúli Regionális Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Pakson. Külön tanfolyamon felkészített fiatalok igyekeznek társaik segítségére lenni abban, hogy azok elkerüljék a szenvedélybet
2008. november 22. szombat 11:03 - Hírextra
Közismert tény, hogy a serdülőkorú fiatalok szívesebben hallgatnak barátaikra, kortársaikra, mint az intelmeket szajkózó felnőttekre. Az útjukat kereső fiatalokkal kortársaikon keresztül könnyebb szót érteni. Ezen alapul a kortárssegítők rendszere, amely a híd szerepét tölti be a fiatalok és a szakemberek között - mondta el Vöröss Endréné egészségfejlesztő, a Jövő Drogok Nélkül Alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek.

A hosszú évek óta sikerrel működő programot fejlesztette tovább a Kortársoktatók Pécsi Egyesülete és a paksi alapítvány. Az így született "segítő barát" programot a Dél-Dunántúli Regionális Kábítószerügyi Fórum karolta fel egy nyertes pályázat segítségével.

Segítő barát olyan fiatal lehet, aki jó irányító- és szervezőkészséggel bír, segítőkész és a szükséges képzés során elsajátítja megfelelő tudást, tájékoztatta az MTI-t Vöröss Endréné.

Pakson tizennyolc középiskolás - tizedik osztályos - fiatal háromnapos tréningen vett részt, amelyen tájékoztatást kaptak a különféle devianciákról és szenvedélybetegségekről, azok következményeiről és az egészséges életmód követelményeiről, továbbá önismereti és készségfejlesztő foglalkozáson készültek új feladatukra.

A tréning végeztével saját iskolájukban állnak szolgálatba a kortárssegítők. Elsősorban nem propagandamunka, figyelemfelkeltő előadások, rendezvények szervezése lesz a feladatuk, hanem úgy nevezett folyosói munka. Az óraközi szünetekben, tanórán kívüli foglalkozásokon igyekeznek segítségére lenni tévútra került társaiknak. Azzal is segítenek, hogy ha nehéz helyzetbe került fiatallal találkoznak, arra felhívják az iskolában vagy az intézményen kívül dolgozó szakemberek - gyermekvédelmi felelősök, védőnők, szociális munkások - figyelmét.

Vöröss Endréné elmondta, havonta egyszer találkoznak a diákokkal, hogy a tapasztalatokat összegezzék. A programmal elsősorban a szenvedélybetegségek, a drog, az alkoholfogyasztás, a dohányzás ellen kívánják felvenni a harcot. A Segítő barát program egyelőre kísérleti jellegű, Pakson alkalmazzák először, tájékoztatott az egészségfejlesztő szakember. A következő helyszíne Pécs lesz, ahol januárban tartanak tréninget középiskolásoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását