2024. május 13. - Szervác, Imola

Romák és rendőrök egy állásponton

Roma származású rendőrségi referensekről, közös pályázatokról és képzésekről írt alá együttműködési megállapodást szerdán Kaposváron a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és két megyei cigányszervezet vezetője.
2007. szeptember 26. szerda 15:04 - Hírextra

A mostani megállapodás egy tíz évvel ezelőtt az országban elsőként megkötött együttműködési szerződés megújított, kibővített változata - mondta az eseményt követő sajtótájékoztatón Dégi Endre dandártábornok, megyei főkapitány.

Az újdonság, hogy a megyei főkapitányság mellett a jövőben a városi kapitányságokon - elsőként Kaposváron és Siófokon - is lesznek roma származású referensek, akik napi kapcsolatot tartanak a területükön a romákkal, továbbá a cigány szervezetekkel közösen pályáznak képzésekre, tájékoztató előadások szervezésére - közölte a főkapitány.

Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy megállapodásban foglaltak szerinti együttműködés hatékony a bűnmegelőzésben, jobban kezelhetőek a konfliktusok.
Berényi László, a Somogy Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke ugyancsak a megelőzést, továbbá a párbeszédet jelölte meg az együttműködés legfontosabb hozadékaként.
Mint mondta: a következő lépésként azt szeretnék, ha a "végeken", azaz a kistérségekben is lennének roma referensek.

Balogh Imre, a Cigány Kisebbségi Önkormányzatok Somogy Megyei Társulásának elnöke azt mondta: az együttműködési megállapodásban megfogalmazott új célok reményei szerint csökkentik az előítéleteket a cigány kisebbséggel szemben, és segítik a romaintegrációt.

Szegedi Tibor, a megyei rendőr-főkapitányság roma elmondta: a roma szervezetek vezetőinek képzése, fórumok szervezése nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy tartalommal töltsék meg az együttműködési megállapodásban megfogalmazott célkitűzéseket.

Somogy megyében a települések mintegy harmadában, 77 helyen működik cigány kisebbségi önkormányzat - mondta a rendőrségi referens, hozzátéve: fontos a velük való kapcsolattartás és együttműködés, mert az kihat az ott élő cigány lakosság és a rendőrség kapcsolatára is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását