2024. április 26. - Ervin

Önálló szakmai kamarát kell létrehozni a tűzoltóknak

Önálló tűzoltó szakmai kamara létrehozását tartja szükségesnek a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke: a kamara Bende Péter szerint a magyar tűzvédelem szervezeti és jogi kereteit szabályozná az önkormányzatiságban.
2008. november 21. péntek 16:17 - Hírextra
Bende Péter vezérőrnagy az MTI-nek adott pénteki interjújában úgy fogalmazott: a kamara azon túl, hogy szakmai kérdéseket vizsgálna és jogszabály-készítési javaslatokat tenne, társadalmi kontroll alatt álló és számon kérhető szervezet lenne. Véleménye szerint ugyanis nincs érdemi egyeztetés a hivatásos és a létesítményi tűzoltó szövetségek és a felügyeletet ellátó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) között.

A tisztújítás előtt álló MTSZ jelenlegi elnöke azt mondta: az OKF mint szakmai felügyelet ugyan megpróbál országos parancsnokságként tevékenykedni, de Bende Péter elmúlt négy évi elnökségének egyik sikereként éppen azt emelte ki, hogy a törvényhozóknál sikerült elérnie, hogy az Országgyűlés nem fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelyben az OKF egyetértési jogot kapott volna a parancsnokok kinevezéshez, és felettük fegyelmi jogkört gyakorolhatott volna.

A vezérőrnagy megjegyezte, a tűzoltóparancsnoki kinevezésekben az OKF-nek csak véleményezési joga van, így csak akkor emelhetne kifogást, ha a kinevezés jogszabályellenes lenne. A parancsnokokat a fenntartó önkormányzat illetékes bizottsága nevezheti ki, és nem kell hozzá az OKF egyetértési joga - hívta fel a figyelmet.

Bende Péter megjegyezte, mivel sikerült megakadályoznia ennek a törvényjavaslatnak az elfogadását, megromlott a viszonya a felügyeleti szervezet vezetőjével, Tatár Attila altábornaggyal.
A 137 évvel ezelőtt alakult Magyar Tűzoltó Szövetség - amely mintegy 15 ezer tagot számláló szervezetként csaknem 800 önkéntes tűzoltó egyesületet, 112 hivatásos önkormányzati és 65 köztestületi, valamint 136 létesítményi tűzoltóságot képvisel - december 13-án tartja tisztújító közgyűlését, és a jelenlegi elnök mellett, aki Budapest tűzoltóparancsnoka is, Sisák Imre, Pásztó polgármestere, a szövetség alelnöke és Farkas László, Vörs polgármestere, a szövetség felügyelőbizottságának vezetője is indul az MTSZ elnöki posztjáért.

Bende Péter négyéves megbízatásának legnagyobb sikerének az önkéntes tűzoltó egyesületekről szóló törvény elfogadtatását tarja, amelyet - mint mondta - mérföldkőnek tart a szervezet 100 éves életében.

A vezérőrnagy az MTI-nek azt mondta, ha újabb négy évre elnyeri a megbízatást, akkor az évente csökkenő állami támogatások növelését, az önkéntes tűzoltóságok támogatásának javítását, valamint az utánpótlásnak számító ifjúsági tűzoltóságok megsegítését tartja a legfontosabb feladatoknak, de szorosabb együttműködés kialakítást szeretné elérni az állami vezetés és a felügyeletet ellátó OKF között is.

Az MTSZ elnöke és budapesti tűzoltóparancsnoka az MTI-nek adott interjújában arról, hogy rendvédelmi szervek, köztük tűzoltók november végére demonstrációt hirdettek, úgy fogalmazott: támogatja a szakszervezetek jobb munkakörülmények, magasabb bérek iránti törekvéseit, ha azok a törvényes keretek között maradnak. Felhívta a figyelmet viszont arra, hogy jónak látná, ha a tüntetésen senki nem tanúsítana a tűzoltókhoz méltatlan viselkedést. Bende Péter megjegyezte, a sztrájkfenyegetéssel sem érthet egyet, ugyanis azt a törvény is tiltja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását