2024. március 28. - Gedeon, Johanna

MSZP: ez teszt a kormány részéről

Az MSZP szerint a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeinek megvonásával a kormány azt teszteli, hogy később más társadalmi csoportok szerzett jogait is elveheti-e.
2011. június 10. péntek 15:48 - HírExtra
Mesterházy Attila hangsúlyozta: a kormánytöbbség által hétfőn elfogadott alkotmánymódosítás nemcsak a rendvédelmi dolgozók, hanem mások esetében is lehetővé teszi a korhatár előtti nyugdíj megvonását, csökkentését és szociális ellátássá alakítását, így ha a rendvédelmiseknél ez megtörténik, "mindenki sorra kerülhet". Szavai szerint ezért a rendvédelmi szakszervezetek küzdelme arról is szól, a kormány megérti-e, hogy még kétharmados többséggel sem tehet meg mindent.

Az MSZP elnöke megismételte: elfogadhatatlannak tartják a szerzett jogok elvételét és a visszamenőleges hatályú törvényalkotást, a szolgálati nyugdíj szabályainak megváltoztatását csak a jövőre vonatkozóan, az érdekképviseletek bevonásával és egy életpályamodell megalkotásával együtt tekintik elképzelhetőnek.

Tűrhetetlen

Kiemelte, hogy a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeikért cserébe számos munkavállalói jogról mondanak le, így tűrhetetlen, hogy bűnbakká tegyék őket.
Harangozó Tamás, a szocialisták elnökségi tagja a sajtótájékoztatón azt mondta: a visszamenőleges hatályú törvényalkotás csak diktatúrákban szokás. A szolgálatinyugdíj-rendszert indokoltnak tartja és fenntartaná az MSZP, a részletszabályokról azonban lehet és kell tárgyalni - tette hozzá.

A kormány terveiről azt mondta: nem gondolták végig, hogy a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményének megvonása tömeges pályaelhagyáshoz vezethet, és így súlyos közbiztonsági kockázatot jelent. Ugyanakkor kitért arra is, az MSZP fontosnak tartja, hogy a társadalom hasznosíthassa azoknak a korábban a rendészeti szervek állományába tartozóknak a tapasztalatát, akik továbbra is készek dolgozni.

A szocialisták ezért azt javasolják, hogy legyen állami feladat az állami intézmények és állami tulajdonú gazdasági társaságok vagyonának őrzés-védelme. Harangozó Tamás kifejtette: akár költségvetési szervként, akár kizárólagos állami tulajdonban álló gazdasági társaságként létrehozható volna olyan szervezet, amely elláthatná ezt, a jelenleg többnyire magántulajdonú biztonsági cégek által végzett feladatot.

Az MSZP-s képviselő szerint így legalább hatezer korábbi rendvédelmi dolgozó kaphatna munkát. Hozzátette: a szocialisták véleménye, hogy a már nyugdíjban lévő rendvédelmiseket kizárólag ösztönzéssel, nem fenyegetéssel és szerzett jogaik megvonásával lehet visszavezetni a munkaerőpiacra, így javaslatuk erre irányul.

Harangozó Tamás az ügyben írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, azt tudakolva, a kormány egyetért-e a javaslattal. Mint mondta, kezdeményezésüket eddigi intézkedései alapján támogathatja a kormány, hiszen elfogadásával az állam venné kézbe saját vagyonának védelmét. Ezzel kapcsolatban idézte Orbán Viktor október 18-i napirend előtti felszólalását, amikor a miniszterelnök azt mondta, hogy "ki kell söpörni a magánérdeket az állami vállalatok világából is".
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását