2024. április 23. - Béla

Kollégák egymás közt

Magyarországon járt Dr. Slavica Dukic Dejanovic, a szerbiai parlament elnök asszonya. Találkozott Sólyom Lászlóval, a magyarországi szerb kisebbség képviselőivel, és magyar kollégájával, Szili Katalinnal is. Utóbbi találkozáson mi is ott voltunk.
2008. november 20. csütörtök 06:59 - Szalay Gergely
Zsúfolt keddje volt Szili Katalinnak: tizenegykor szerb kollégájával találkozott, háromkor a kínai miniszterelnök-helyettessel: nála csak a vendégeknek lehetett megerőltetőbb az időbeosztása. Talán ezért is jó, hogy nagyjából ötven percre egyedül maradhattak, tárgyalni. Viszonylag távol a sajtótól: ennek megfelelően a helyszínen néhány semmitmondó kép elkattintására jut csak idő, miközben ők a bevezető udvariasságokat mormolják egymásnak. Aztán finoman távozásra bírják a sajtó képviselőit.

Úgyhogy távozunk és később visszatérünk: egyelőre sehol senki, a zárt ajtókat kardos díszőrök vigyázzák. Úgy nézzük, a kard is dísz, vagy ahhoz közel álló valami: legalábbis éles fegyverrel vakarózni minimum fura ötlet lenne – az egyik unatkozó huszároid viszont a pengével enyhíti viszketését.

Mellettem fotósok tárgyalnak (sajnos technikai ötlet nem hangzik el, maradnak a képeim olyanok, amilyenek). Viszont hasznos tippek mégiscsak leszűrhetők a szakmai eszmecseréből: esküvőn ne a fényképésszel tessenek spórolni, mert a képek maradnak meg húsz év után is – és a jó fotós nem olcsó. És kérjenek referenciát, mielőtt megbíznak valakit – ennek alapján el lehet dönteni, elvárások szerint munkálkodik-e a megbízott ember.

Erre is jó egy nemzetközi találkozó. Sőt: jó pár sajtótájékoztatóról is csak ennyi pozitívum mondható el, de ez egy másik történet.

Végül nyílik az ajtó, beengedik a zsurnalisztákat a Delegációs Terembe. Itt már végeztek, épp a vendégkönyv ünnepélyes aláírására készülnek az illetékesek. Nagyjából ez lenne a nagybetűs Esemény is, amiért itt vagyunk, de szerencsére rögtönzött sajtótájékoztatót is tartanak az illetékesek. Nem árt: épp elég gondunk van mostanság északi szomszédainkkal ahhoz, hogy legalább dél felé ne akarjunk újabb feszültségeket. Nem is lesznek, ha jól dekódoljuk a protokolláris elemekben nem szűkölködő mondatokat.

Elsőnek Szili Katalin beszél: különleges örömnek tekinti, hogy vendégül láthatja kollégáját; annál is inkább, hogy ez a házelnök első hivatalos külföldi útja – az úticél megválasztása több, mint gesztusértékű. Fontos az időpont is: olyan keretmegállapodást írhatnak alá hamarosan, ami meghatározza a két ország kapcsolatát. Ebben megfogalmazzák a parlamenti együttműködésnek azon elemeit, amikkel a magyar parlament elősegítheti a szerb EU-csatlakozást – ez valóban fontosaktuális kérdésnek tűnik. Szili Katalin is osztja ugyanis Barroso elnök azon reményét, hogy 2009-ben Szerbiára már mint tagjelölt államra lehet tekinteni. Ez Magyarországnak is érdeke – ezért is született meg a bizonyos megállapodás. Ez szabályozza a hivatali apparátus felkészítését is, illetve a kisebbségi jogok európai standardoknak megfelelő bővítését, illetve kezelését is. A továbbiakban a felek azt mérik majd fel, hogy a már létező Tolerancia programot milyen módon lehet majd szükséges kiegészíteni.



Közben tolmács fordítja a mondatokat szerbre, a vendég egyetértően bólogat. Határozott, de véletlenül sem ellenséges asszonynak tűnik – meglehet, valóban lesz érdemi hozadéka a tárgyalásoknak mindkét fél részére.

A megbeszélésen két fontos kérdéskört érintettek: egyik a vajdasági statútum kérdése volt, ennek végrehajtása már az előkészítés szakaszában van – hamarosan benyújtják a szerb parlamentnek. Másik téma az igazságügyi reform állapota volt: itt csak azokkal a lépésekkel foglalkoznak majd, amik a kisebbségek jogait nem korlátozzák.

A vendég veszi át a szót: szintén örül, hogy a megállapodás aláírásával hivatalosan is rögzítik a két ország kapcsolatát – és további, szélesebb körű együttműködésre kerülhet sor. Az elnök asszony megbeszéléseket folytatott Sólyom Lászlóval, és gyönyörű parlamentünkben Szili Katalinnal is (kedves bók az országnak, bár ha a fotósokat kérdeznék az épületről, a fényviszonyokat nem dicsérnék). A megállapodással intenzívebb kapcsolat jöhet létre a két ország között, és pozitívan értékeli a magyar segítséget is, amit az EU-csatlakozás felkészülésében nyújtunk.

Ez az első hivatalos útja – hangsúlyozza ő is. Annak oka pedig, hogy elsőként hozzánk jött, a keretmegállapodás volt. Ezt ugyanis jó példának tartják a továbbiakhoz, amit a többi környező ország parlamentjeivel kívánnak megkötni.

Bár nem mondja, ez nyilván nem lebecsülendő szempont: a délszláv háborúk után kiemelten fontos lehet, hogy az egykori jugoszláv tagállamokkal is jó diplomáciai kapcsolatokat ápoljon az ország – az pedig bíztató, ha magyar keretszerződés alapján kívánják a továbbiakat is megkötni.

A határ menti együttműködés, a kisebbségek, illetve az országok közti együttműködés kérdései egyaránt olyan területek, amikben mindig van mód az előrelépésre. Ezt pedig a mostani tárgyalások is elősegíthetik. A Szerb Köztársaság és saját nevében is eredményes együttműködést remél, és országunknak is sok szerencsét kíván a gazdasági válság átvészeléséhez.



Szili Katalin apró kiegészítéssel zárja az estét: megállapodtak a korábbi gyakorlat folytatásában: fél évente találkoznak majd, a szentesi polgármester (maga is a szerb-magyar kapcsolatok civil ápolója) már meghívta az elnököket városába – április harmincadikán várhatóan itt találkoznak majd. Belgrádi meghívás is volt: ennek jövő ősszel szívesen tenne eleget – reményei szerint a megújult Tolerancia programmal kapcsolatos megállapodásokat is aláírhatják ekkor.

Ennyivel megköszönik a sajtó figyelmét: hogy egyes mondatok mennyiben burkolt diplomáciai üzenetek, és mennyiben udvariassági formulák, nehéz megítélni. Annak azonban mindenképp drukkolni lehet, hogy Szili Katalin jövőre eljusson Belgrádba.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását