2024. április 19. - Emma

A Parlamentből jelentjük - Gyurcsány és a csodaló

Megint ülésezik a Tisztelt Ház, egyelőre a múlt heti gazdasági csúcs szellemében. Varga Mihály szerint Gyurcsány annyit hazudik, hogy hozzá képest a sánta kutya egy versenyló. Színvonalasnak ígérkezik a nap, mint egy óvodás homokozó.
2008. november 17. hétfő 13:15 - Szalay Gergely
17:35

Jelentjük, a plafontörvény egész pofás támogatottsággal átment. Csont és vita nélkül.

17:03


Bocsánat, magukra hagytuk a kevés izgalommal működő képviselőket. Volt most is egy ötpárti egyeztetés Szlovákia ügyében, de ezt majd külön részleteznénk. Ha történik valami érdemleges, szólunk. Spoiler: valószínűleg ma szavazzák meg a plafontörvényt.

15:46

Az egészségügyi helyzetről interpellálnak: az ellenzék szerint rossz a helyzet, a kormány szerint jó: nagyon elégedettek vagyunk a helyzettel – legalábbis egy felmérés szerint. Jön a példa: egy térdprotézisre jövő januárig kell valakinek várnia. Nem derül, ki mikortól – a negyed-fél éves csúszások protézisműfajban alapértelmezettek, hogy finoman fogalmazzunk.

Pettkó András a kamatadót és az árfolyamnyereség-adót kifogásolja. Kicsit hadarva olvassa fel gondolatait, nyilván szorítja a neki engdett idő. Akarják-e minimum mérsékelni az adóterheket – kérdi, tekintettel az alacsony megtakarítási kedvre.

Keller László válasza alapján a válasz nem: a megtakarítások növelésében egyetértenek, de szerinte minden bevételnek adókötelesnek kell lennie. Ezen alapelvek mentén nem tekinthetünk el az adóktól. Ráadásul az árfolyamnyereség-adó egyidős az SZJA-val.

Kiürült a Ház, nagyon kevesen figyelnek.

Pettkó az anyósával példálózik, akinek félmillió forintja van a takrékban – ennek kamataiból nyaral. A képviselő szerint nem igazságos, hogy őt is olyan terhek sújtják, mint a tőzsdézőket.

Kellernek nem tetszik a példa, de érdeklődik, a költségvetésből így kieső százmilliárddal mit kezdjenek: maradnak a jelenlegi rendszernél.

15:20

Leszavazták vidékfejlesztési kérdésben az FVM államtitkárát: erről a témáról is hallunk még.

Katona Kálmán kétmillió egység széndioxid-kvótát keres: ez Belgiumnak adódott el, rejtélyes körülmények között. Az adatok érdekelnék az MDF képviselőjét.

A minisztertől érkezik is válasz: mint kiderül, ő is kíváncsi volt a részletekre, mert a tranzakció még Fodor Gábor idején történt.

Gusztos Péter a sajtósok védelmében interpellálja a legfőbb ügyészt: ő figyelmeztet arra, hogy a cél még esetünkben sem szentesíti az eszközt. Az eljárás egyébiránt formai volt – csak a büntetőeljárás végén lehetett eldönteni, a parkolókártyás kolléga mennyire volt veszélyes a társadalomra.

A válasz nem nyeri el a többség tetszését.

14:32

Front lehet, vagy mi:a folyosókon a szokásosnál csendesebbek a képviselők, Kövér László szeme alig szúr, Áder János pedig rohantában „bocsi”-val búcsúzik egy ismerőstől. Odabent megint Szűcs Erikát vegzálják, a korábban nem elfogadott válasz nyomán.



14:05


Megszűnt a Tisztelet: az MDF frakcióját kis híján megszüntető Vas János javaslatát nem tárgyalja a parlament, az illetékes bizottság nem támogatta.

13:54

Turi-Kovács Béla szeretne személyes érintettség okán szólni: Eörsi Mátyás említette a nevét, de nem több. Szili Katalin emiatt nem érzi a személyes érintettséget, nem is ad a Torgyán jobbkezéből turulvédővé lett képviselőnek szót.

13:52

Veres János reagál, ő is hasonlattal: ha van sapka, ha nincs sapka... Mert Varga erre-arra rosszul emlékszik: azt például tudhatta Varga, hogy a bizonyos összeg érkezik a Nemzeti Bankhoz – technikailag nem lehívásról van szó, ha jól követjük a gondolatmenetet. A Fidesz kifogásait inkább formainak, mint tartalminak tartja. És kiemeli azt is: kötelem nem csak egy formálisan aláírt szerződésből keletkezhet (a megállapodásról pedig beszámol honlapján az IMF is).

Kezd hiányozni a Hospinvest-vita.

13:48

Herényi Károly szólal fel: kissé rekedt, fáradtnak tűnik. Ő is gazdasági témát feszeget, a csúcs apropóján. Ötpárti egyeztetést sürgetne az ERM 2-ről, ha jól értjük.

Varga Mihály szerint elegáns lett volna, ha Gyurcsány bocsánatot kér, és bejelenti: nem lesz IMF-szerződés. Mert mint most kiderült, nem lesz a beígért szerződésből. Már megint egy hazugság – véli a fideszes alelnök. Elsőre arról volt szó, hogy nem ér el minket a válság. A második az volt, hogy nem költünk a hitelből – mert 4,9 milliárd eurót már lehívtunk. Most meg nincs szerződés – és rögtön azt javasolja, hogy az egészet Gyurcsánynak az apparátusra kellene kennie. Egyébként a miniszterelnök annyit hazudik, hogy hozzá képest a sánta kutya Overdose, a magyar csodaló.

13:36

Nagy Andor KDNP-képviselő szólal fel. Hamar váltunk témát, ő a Hospinvest-ügyet szapulja, a Gonosz oldalán szerepel Gyurcsány, angol bankok és a kétséges legitimitású Heves megyei önkormányzat. Orvosként rohan ki, az időközben befutott fideszesek és kereszténydemokraták tapsolnak.

A miniszter válaszol: szerinte a demokrácia többek közt a többségi véleményekről szól – ha Hevesben egy renegát a többség, akkor annyi. Hivatkozik az önkormányzati törvényre is: a megye köteles egészségügyi ellátást biztosítani.

Csitulhat a válság, ha ilyen ügyek újracincálására ennyi idő jut.

13:26

Gyurcsány Ferenc szólal fel – már értjük az ürességet. A tőle megszokott elánt most nélkülözi, meglepően halkan és higgadtan beszél. A történtek miatt sérült Magyarország és Szlovákia is – és ez nem jó. A nemzeti öntudattal kapcsolatos példákat hoz: Katalóniából például a nyelvhasznáklatot – de fasiszta/fasisztoid jelképekkel nem illik kampányolni. Hírében az ilyesmi ugyanis messzire jut. És sajnos valamennyi tennivalónk nekünk is van a témában – teszi hozzá. Jó esetben mindannyian nyertesei lehetünk a folyamatoknak.



13:20

Eörsi Mátyás a magyar-szlovák kapcsolatokat elemzi: szerencsés, hogy Gyurcsány nem győzni ment, mert a győztes vesztest is feltételez – ilyesmire pedig nincs szükség. Ő is kitér a magyar-szlovák szélsőségek helyzetére, és felhívja a figyelmet arra: rettenetes volt látni a világháborús egyenruhában a szlovák nép ellen uszítgató magyarokat. Örvendetesnek tartja többek között pártelnöke és a szlovák ellenzék vezetőjének találkozását: ne csak a határon túli magyarokkal, de a határon tűli szlovákokkal is kéretik a kapcsolatot keresni. Mert így a szlovák és magyar szélsőségesek jelenleg egymással összefogva írják a híreket – erre nincs szükség. Diszkrét taps.

13:13

Podolák György dörgedelmes kirohanással kezd, elemezve a gazdasági csúcsot – fontos volt, és magára vessen, aki nem volt ott.

Bajnai Gordon (ki gondolná) egyetért.

A Fidesz-KDNP tandemből szinte senki sincs az ülésteremben, noha Gyurcsány eddig nem beszélt. Ejnye. Csak Semjén Zsolt pusmog egy társával Bajnai háta mögött.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását