2024. május 10. - Ármin, Pálma

Visszavásárolt közterületek

A Somogy megyei Bárdudvarnoknak másfél évtized után sikerült visszavásárolnia közterületeit, amelyek 1993-ban, privatizáció során egy osztrák vállalkozó tulajdonába kerültek - közölte Forintos László, Bárdudvarnok polgármestere szerdán az MTI-vel.
2008. november 19. szerda 17:07 - Hírextra
Az 1.200 lakosú, 16 településrészből álló Bárdudvarnok önkormányzata egy meglehetősen hosszas tárgyalássorozat után most 41 hektárnyi bel- és külterületet vásárolt vissza a tulajdonostól, amelyért 55 millió forintot fizetett.

Forintos László elmondása szerint az, hogy sikerült megoldani ezt a példátlan helyzetet, Kolber Istvánnak, a térség országgyűlési képviselőjének köszönhető, mivel az ő kezdeményezésére döntött a kormány még 2006-ban arról, hogy a visszavásárláshoz a területfejlesztési alapból elkülönítenek 50 millió forintot. Ehhez a falu még tíz százalék önerőt biztosított, így összejött a vételár - tette hozzá a polgármester.

A tulajdonba vétel azért volt fontos a falu számára, mert e nélkül az önkormányzat alanyi jogon semmilyen közüzemi fejlesztésre nem pályázhatott, másfél évtizedig nem volt lehetőségük fejlesztésekre - magyarázta Forintos László. Így többek között nem tudták bevezetni az ivóvizet hét településrészre, nem tudták javítani, karbantartani az útjaikat, parkosítani a köztereiket - sorolta a polgármester a meg nem valósult fejlesztéseket. Az elmaradt útfejlesztések kapcsán megjegyezte: a visszavásárolt 41 hektárból 35 hektár az út, amelynek fele földes.

A visszavásárlás azt jelenti, most már legalább tudnak tervezni, hogy otthonosabbak, jobban megközelíthetők legyenek a településrészek - mondta Forintos László, hozzátéve: évek kellenek, hogy behozzák a lemaradást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását