2024. május 16. - Mózes, Botond

BKV: a tisztogatás ideje?

Kiket gyanúsít a rendőrség a BKV Zrt. volt, vagy jelenlegi menedzsmentjéből, és főként miért? Ezen írás erről kíván átfogó képet adni az olvasónak.
2010. január 16. szombat 08:29 - Győry S. József
Üdv Katona! Üljön le! Az eligazításon bemutatunk Önnek négy gyanúsítottat a BKV Zrt. kifizetési botrányaival kapcsolatban. Az elhangzottakat szabadon értékelheti.

Szalainé

Név: Dr. Szalainé Dr. Szilágyi Eleonóra (Nóri, „Szupernyugger”)

Munkakör: a BKV volt humánpolitikai igazgatója

Leírás: „Az oktatási és szociális kérdéseken túl foglalkoztatással, bérgazdálkodással, Kollektív Szerződés kérdésköreivel foglalkozik, valamint az érdekképviseleti kapcsolatok keretében felmerülő feladatokat végzi el, a kölcsönös konszenzuskeresés jegyében.”- Részlet a BKV Zrt. honlapjáról, mely azóta eltávolításra került.

Vád: különösen nagy kárt okozó csalás.

„A humánpolitikai (hr) igazgatónak hiába fizettek ki 2008 márciusában - a prémiumokkal együtt - mintegy százmillió forint végkielégítést, havi 1,2 milliós fizetéssel a cég tovább foglalkoztatta.” – Részlet a Magyar Nemzet 2009. júliusi számából.

A volt HR igazgató nem volt jogosult a hatalmas összegű végkielégítésére, mivel már nyugdíjas volt, mi több, fel is vette a szerény 200.000 forintos nyugdíját.

Az ügy jelenlegi állása: Szalainé kilencoldalas vallomást tett, amelyben válaszolt a nyomozók kérdéseire. A volt humánpolitikai igazgató a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen is panasszal él - mondta el az MTI kérdésére Tafferner Éva, aki azonban a vallomás tartalmáról nem beszélt. (MTI)

A nyomozók Szalainé két különböző számlájáról, összesen 54 millió forintot zároltak.

Szalainé nem jelent további közvetlen fenyegetést, szombaton előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Horváth Éva

Név: Horváth Éva (A Fantom)

Munkakör: Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes volt szóvivője, BKV tanácsadó

Vád: Horváth 2008. február elseje és 2009. szeptember 18. között összesen 24 millió forint munkabért vett fel a BKV-tól, tényleges munkavégzés nélkül, közölte a rendőrség.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője szerint „magatartásával elősegítette” a kifizetést engedélyező BKV-s tisztviselők által elkövetett hűtlen kezelést. Említett személy 18 hónapon keresztül – papíron – a BKV Zrt-nél dolgozott, érdemi munkát nem végzett.

Horváth Éva elismerte, hogy mindkét helyen dolgozik, ( BKV tanácsadó, főpolgármester-helyettes belső embere) de hozzátette: "a nemzetközi és a hazai gyakorlatnak megfelelően, mint kommunikációs szakember, amíg nincs összeférhetetlenség", addig annyi helyen vállalhat munkát, amennyit teherbírása enged. Szerinte "a fővárosi önkormányzat és az annak tulajdonában álló cég között nincs érdekellentét, ezért a két feladat ellátása nem összeférhetetlen, sem jogilag, sem erkölcsileg nem kifogásolható".

Egyes információk szerint Horváth Éva 300.000 forintos fizetést, és 10 millió forintos prémiumot kapott - a semmiért - ám az érintett ezt tagadja.

Az ügy jelenlegi állása: Az MTI Horváth Éva ügyvédjétől, Gábor Lászlótól úgy értesült, hogy ügyfele nem tett vallomást, de egy-két héten belül vallomást tesz, mert - mint a védő fogalmazott - nincs takargatni valója.

Horváth Éva jelenleg nem bűnös, hanem gyanúsított a magyar jog szerint: a rendőrség bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Zalai Ágoston
2010. március 9. 18:27
BKV, én így szeretlek!
Milyen jó, hogy ennyire jó viszonyban vannak egyes emberek, hogy munka nélkül kapják a "számlára" a "tízmillákat".
Éljen a városvezetés!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását