2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az ember hidat tervez… - videóval

November 19-e van Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapja (igaz, az egyház két nappal korábban ünnepli). A Németországban is hatalmas népszerűségnek örvendő szent a szegények elszánt segítője, II. András magyar király lánya volt.
2008. november 19. szerda 15:00 - paulson

Míg a magyar királylány német területen nyerte el az emberek szívét több száz évvel később egy osztrák császárné a magyarokat hódította meg. Erzsébet magyar királyné, közismertebb nevén Sissi, máig az egyik legnépszerűbb történelmi személy Magyarországon (nem utolsó sorban talán Romy Schneider legendás alakításának is köszönhetően - a filmsorozat a mai napig népszerű program több szabadnapot biztosító ünnepek idején).

Éppen ezért nem meglepő, hogy Budapesten nemcsak férjéről (Ferenc Józsefről) neveztek el hidat, hanem róla is. Bár az úriember nevét azóta Szabadságra cserélték, Sissi hídja nem váltott nevet.

Sajnos formát azonban igen. Nem állítanánk, hogy a mostani Erzsébet-híd nem lenne szép, de az eredetit sajnálhatjuk, hogy nem láthattuk teljes valójában (tisztelet azon irigylésre méltóknak, akik még igen).




Az (első) Erzsébet híd 1898 és 1903 között épült, a maga idejében csodájára járt a világ. Az volt benne a szenzációs, hogy egyetlen, 290 m hosszú nyílással ívelt át a Dunán. 23 éven keresztül (átadástól 1926-ig) a világ legnagyobb nyílású lánchídja volt. A visszavonuló németek felrobbantották 1945 januárjában. Helyreállítása előtt sok vita volt arról, hogy vajon érdemes-e teljesen az eredeti formájában újjáépíteni. Valamilyen szinten köztes megoldás született, hiszen az eredeti pilléreket hasznosító terve diadalmaskodott. A szép híd mellett azonban örökre megmarad csodálatos elődjének emléke is.

A népszerű Erzsébetekre emlékezve, és a két híd iránti szeretet jegyében a Tankcsapda Legyen köztünk híd című számát ajánljuk kedves olvasóinknak. Élünk a gyanúperrel, hogy ők ezt képletesen értették, ám ez a dal értékéből egy kottányit sem von le.





Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását