2024. április 26. - Ervin

80 éves és imádják a gyerekek – videóval

Mai ünnepeltünk népszerűségével fajtájából egyedül Grabowski vetekedhet, egéremlékezet óta nem volt még olyan népszerű figurája a rágcsálóknak, mint Mickey Mouse, magyarosított nevén Miki Egér.
2008. november 18. kedd 14:30 - paulson
A Walt Disney által életre hívott barátságos egér ma ünnepli 80. születésnapját. Karrierjét sok hús-vér színész is megirigyelhetné. Igaz, a mozivásznon már számtalan riválisa akad, és itt már nem is igazán szerepel. Ennek ellenére a mai napig nagy kedvencnek számít a gyerekek és „lélekben fel nem növők” körében.

Rajongói szemmel nézve nehéz is megérteni, hogy a folyamatosan vidám, kerekfülű lény emlegetése csúfolódó töltetű is lehet. Persze erre némiképp magyarázatot ad, hogy leggyakrabban politikusok használják gúnyolódásra. Az akkor még Unión kívül Anglia Vasladyje az Európai Parlamentet próbálta meg ledegradálni azzal, hogy Miki egér parlamentnek nevezte. Nem is tévedett akkorát a kiváló szimatú hölgy. Ugyanis a brüsszeli épületben található egy kávéház, amit a rajzfilmfiguráról nevezett el a köznyelv. És ahogy a helyi idegenvezetők szokták mondani: „ott dőlnek el a legfontosabb kérdések”.

Magyarország rendszerváltás utáni első miniszterelnöke pedig bánatos arcú politikai mikiegerekről beszélt - csekély sikert aratva a minősítéssel. Más kérdés, hogy a Walt Disney rajongóknak nemcsak ezért vésődött örökre elméjükbe Antall József neve: a politikus elhunytakor a Kacsamesék című (Dagobert bácsi és leleményes unokaöccseinek kalandjai) sorozatot szakították félbe a tévében (akkor még csak közszolgálati volt többnyire), hogy közöljék az országgal a szomorú hírt. Kortársaitól Antall számos kritikát kapott, egy generációnak ez róla a legmeghatározóbb emléke - szomorúan visszás kép. Ezért sem szoktunk itt politikával foglalkozni - Miki egér az Miki egér marad, legfeljebb Goofy kritizálja az eredetileg Mortimernek keresztelt rágcsálót - és időtlenül népszerű tud maradni (igaz, nem is szokott politizálni)...

Miki egér tiszteletére egy „Szerény Egér” nevű csapattól választottunk klipet.





Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását