2024. április 19. - Emma

Húszszorosára emelkedő szabálysértési bírságok

Drákóian emelkednek hétfőtől Ukrajnában a közúti szabálysértésekért kiszabható bírságok, amelyeknek összege a korábbihoz képest átlagosan húszszorosára, esetenként több tízszeresére nő.
2008. november 14. péntek 09:23 - Hírextra
Az ukrán parlament által szeptemberben elfogadott és november 17-én hatályba lépő közlekedésbiztonsági törvénymódosítás szerint a jövőben nagyon mélyen kell a zsebükbe nyúlniuk azoknak, akik közlekedési szabálysértést követnek el. Súlyosbító körülmények esetén a vétkes gépkocsivezetőknek jogosítványbevonással, közigazgatási őrizetbe vétellel, gépjárműelkobzással, munkaidőn kívüli kötelező közmunkával kell számolniuk.

A jövőben a legenyhébb pénzbüntetési tétel a korábbi két hrivnya helyett 51 hrivnya (kb. 1,8 ezer Ft) lesz: ezzel az úttesten szabálytalanul átkelő gyalogosok sújthatók, de ennek mértéke a körülményektől függően 85 hrivnya is lehet.

Az autósoknak szabálytalan előzés vagy tiloson való áthajtás esetén például az eddigi 8,5 hrivnya (kb. 240 Ft) bírság helyett 510 hrivnyát (kb. 18 ezer Ft) kell fizetniük. Az okmányok nélküli gépkocsivezetés büntetési tétele 425 és 850 hrivnya közötti összeg lesz, míg az ittas, drog vagy figyelemcsökkentő gyógyszer hatása alatt lévő autósoknak az eddig kiróható 255 hrivnyás bírság helyett 2550-3400 hrivnya büntetéssel kell számolniuk.

A közepesen súlyos személyi sérülést okozó vétkes sofőröknek 3400-8500 hrivnya (kb. 120-300 ezer Ft) bírságot kell fizetniük az eddigi 1700 hrivnya helyett. Az ittas vezető jogosítványa egy-két évre, ha visszaeső, akkor két-három évre, a szabályokat rendszeresen megsértő autósé pedig 10 évre vonható be.

A vezetés közbeni mobiltelefonálást az új ukrán jogszabály 510 hrivnya büntetéssel szankcionálja. A megengedett sebesség 50 kilométer per óra túllépéséért a szabálysértő vezetőt 510 és 680 hrivnya közötti összegre bírságolhatják meg. A gépkocsi kötelező felelősség-biztosításának hiánya esetén a jármű tulajdonosa 425-850 hrivnya büntetéssel sújtható. A piszkos rendszámtábláért kiróható bírság 170-től 255 hrivnyáig terjedhet.

A közlekedési rendőrök a bírság összegét a helyszínen állapítják meg, jegyzőkönyvet vesznek fel a szabálysértésről, de pénzt nem fogadhatnak el, azt az általuk kiállított nyugta alapján bankban kell befizetniük az autósoknak, akik bírósági úton fellebbezhetik meg a büntetést.

A korrupció megakadályozása végett az állami közlekedésrendészeti felügyelőség utasításba adta, hogy a közlekedési rendőröknél szolgálati időben nem lehet 100 hrivnyánál több készpénz. Az intézkedések menetének rögzítése végett a biztosokat diktafonokkal, járőrkocsijaikat pedig kamerákkal szerelik fel. A gyanús esetek bejelentésére a közlekedésfelügyelet bizalmi telefonvonalat létesített.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását