2024. április 19. - Emma

30 eurót ér Sarkozy becsülete?

Harminc eurós "elvi büntetésre" ítélte csütörtökön a franciaországi Laval büntetőbírósága azt a munkanélküli férfit, aki "Húzz el innen, te szerencsétlen barom!" feliratot tartott Nicolas Sarkozy államfő gépkocsija elé.
2008. november 6. csütörtök 18:50 - Hírextra
Hervé Eonnak, a Határok Nélküli Oktatási Hálózat (RESF) nevű civil szervezet 56 éves aktivistájának transzparensén az a mondat szerepelt Sarkozy augusztusi látogatásán, amelyet a köztársasági elnök a tavalyi párizsi mezőgazdasági kiállításon intézett azon bámészkodó felé, aki nem fogadta az elnök kézfogását, majd arra kérte őt, hogy ne érjen hozzá. A jelenetet az egyik francia napilap filmre vette és honlapjáról több százezren töltötték le.

A bíróság a "sértegetőt" egyszerű figyelmeztetés helyett harminc euró "elvi büntetésre" ítélte, felfüggesztve. A bíróság úgy indokolta a sajátos döntést, hogy a "ha a vádlottnak nem állt volna szándékában sértegetni, csak udvariasságból leckére tanítani (az államfőt), akkor a "Húzz el innen, te szerencsétlen barom!" elé odatette volna, hogy "ezt nem illik mondani".

Az eljárást kezdeményező lavali ügyészség előzetesen ezer eurós pénzbüntetés elrendelését kérte a bíróságtól Hervé Eon ellen, aki korábban szocialista önkormányzati képviselő volt. Az ügyészség szerint ugyanis "amikor valaki a köztársasági elnököt sértegeti, akkor az intézményt sértegeti". Az egykori képviselő jelezte: fellebbez a döntés ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását