2024. május 16. - Mózes, Botond

Bort iszik és énekel

Kezdetben volt pop és diszkó (Dead Or Alive), lett belőle dark és gothic (Sisters of Mercy, majd Mission), napjainkra maradt egy szál akusztikus gitár: Wayne Hussey, a nyolcvanas-kilencvenes évek rockzenéjének egyik ikonja kedden Budapesten, az Alcatraz K
2008. november 14. péntek 16:43 - Hírextra
Furcsa, hogy az angliai Bristolból indult Wayne Hussey gitáros-énekes az 1980-as évek első felében két olyan zenekart is otthagyott, amelyek távozása után futottak be karriert. Ha azt nézzük, hogy a Dead Or Alive Pete Burns énekes vezetésével számolatlanul gyártotta a popdiszkó slágereket (gondoljunk csak a You Spin Me Roundra), a Sisters of Mercy meg Andrew Eldritch vezetésével a gothic rock istene lett, lehetne mit sajnálnia.

A Wayne Hussey által 1986-ban alapított Mission viszont csodás pályát futott be: sajátos, magával ragadó gitárhangzás, katartikus szövegek, a frontember Hussey kissé teátrális, melankolikus éneke - az 1980-as években Európa- és Amerika-szerte kivételesen népszerű gothic rock rajongótábora a Mission lábai előtt hevert.

Már 1987-ben a híres readingi rockfesztivál főzenekara volt a Mission; második albumukat, a Childrent nem más, mint John Paul Jones, a Led Zeppelin basszusgitárosa jegyezte producerként. A Children a brit albumlista második helyéig jutott, a következő albumok, a Carved In Sand, majd a Neverland, a Blue és az Aura szintén nagy siker volt.
A Mission titkáról Hussey 1994-ben önkritikusan ezt írta: "Különleges érzékünk volt a melodrámához. Nagyszerű volt: fellengzős, nagy kinyilatkozások. Sohasem próbáltunk olyat csinálni, ami innovatív lett volna".

Aztán új idők jöttek, a lendület alábbhagyott, a zenei közeg is más lett. A 2007-es God Is A Bullet a búcsúalbum, amit az idén véget érő világturnéval spékeltek meg, benne egy budapesti állomással az A38 hajón. Közben Hussey már egyedül is fel-fellépett; meghitt, 2006 augusztusi budapesti koncertjét nem felejti el, aki ott volt: egy akusztikus gitárral egyedül zenélt több mint két órán át, a közönség együtt énekelt vele, a dalok között pedig jót húzott egy vörösboros palackból.

Hussey szerencsére nem akar kiszállni: ötvenedik évén túl is rendkívül aktív, tavasszal megjelent első szólólemezét, a Bare-t nagyon kedvezően fogadta a szakma. Mostani fellépésén Dave Wesling kíséri csellón: ő a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra tagja és rendszeresen fellép az Anathemával is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását