2024. május 3. - Tímea, Irma

Táncjáték Benyovszky Móricról

A kalandos életű XVIII. századi világutazóról, Benyovszky Móric grófról szóló táncjátékot mutatnak be a Szegedi Szabadtéri Játékokon augusztus 9-én és 10-én. A darab címszerepét Rátóti Zoltán színművész és Fitos Dezső táncos alakítja, az előadásban különb
2008. június 5. csütörtök 16:30 - Hírextra
A táncjáték a XXIII. Nemzetközi Néptánc Fesztivál záróeseménye.

Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója az eseményről tartott csütörtöki budapesti tájékoztatón elmondta:

eredeti céljuk az volt, hogy a néptánc műfaját közelebb hozzák a közönség széles rétegeihez, mivel a játékok eddigi tapasztalatai azt mutatták, hogy a folklór programokat nem kedvelték a nézők. 2007 januárjában fordult Szarka Tamáshoz, a Ghymes vezetőjéhez, aki számos ötlettel állt elő.
"A Benyovszky-témába egyből beleszerettem. A néptánc-fesztiválra a világ összes részéről érkeznek táncosok, a magyar felfedező élete pedig annyira sokszínű volt, és annyi helyen járt a világban, hogy ezeket a külföldi együtteseket könnyen be lehet vonni a darabba" - beszélt az ötlet születéséről Bátyai Edina.

Szarka Tamás elmondása szerint gyermekkorában erősen hatott rá a gróf kalandos életét feldolgozó, Vivát Benyovszky! című televíziós sorozat, és az általa először hegedült dallam is a filmből származott.

"Mint zenésznek Benyovszky története egy csoda, ebben fürdeni lehet számtalan nép zenéjét felhasználva" - fogalmazott a Ghymes együttes vezetője, megemlítve, hogy a zenekar is nagyon sokat utazott a világban, és többek között szlovák, francia, japán, tuvai, afrikai muzsikusokkal játszott együtt. "Ez a rengeteg utazás, a mi első húsz évünk most a darabban is lecsapódhat" - tette hozzá. Mint elmondta, a nagy világutazó személyiségében azt érezte a legfontosabbnak, hogy az általa megismert idegen világokat nem tönkretenni, hanem megérteni és segíteni akarta.

Zsuráfszky László, a darab koreográfusa szerint szinte mindenki hallott már Benyovszkyról, de kevesen ismerik az életét, tevékenységét. "El kellett gondolkodni, hogyan lehet ebből a történetből táncjátékot csinálni" - fogalmazott. Mint elárulta, 200-300 táncos fog "dobogni" a színpadon: négy magyar táncegyüttes, kiegészülve afrikai, lengyel, szlovák, francia, orosz vendégművészekkel, megjelenítve például Mária Terézia udvarát, a verbói birtok elfoglalását, a lengyel-orosz háborút vagy a gróf szibériai bolyongását.

A tájékoztatón G. Németh György, a felfedező emlékére öt éve alakult Magyar-Madagaszkári Társaság elnöke mutatta be Benyovszky Móric 1772-76-os, első madagaszkári expedíciójának angol nyelvű jegyzőkönyvét. Mint elmondta, a fontos dokumentumot öt éve már sikerült megjelentetniük francia-magyar változatban, ez a fakszimile kiadás kapta a 2005 legszebb magyar kötete díjat, a legnagyobb világnyelven azonban nem lehetett olvasni a felfedezőút naplóját. A Kossuth Kiadó segítségével 2007-ben megjelenhetett az angol nyelvű fordítás is, amely nyártól Magyarországon is elérhető - közölte.

G. Németh György beszámolója szerint a Magyar-Madagaszkári Társaság igen aktívan ápolja a világutazó emlékét: nemzetközi ösztöndíjat alapítottak a Benyovszkyval kapcsolatos kutatások ösztönzésére, több emléktáblát helyeztek el Madagaszkáron, valamint az afrikai szigetország miniszterelnökétől ígéretet kaptak arra, hogy a madagaszkári történelemkönyvek nagyobb terjedelemben foglalkoznak Benyovszky tevékenységével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását