2024. május 19. - Ivó, Milán

Feneketlen vita a habzásról

Rétvári Bence (KDNP) szerint senki nem tartotta be a Feneketlen-tó környezeti állapotának rendezésére tett korábbi ígéretét, most a tó habzása kapcsán is csak a csodában reménykednek az önkormányzati illetékesek. A kereszténydemokraták országgyűlési és fő
2008. november 14. péntek 16:46 - Hírextra
Rétvári Bence felidézte, hogy tavasszal radikálisan, egy méterrel csökkent a tó vízszintje, és egymillió forint értékű hal pusztult el. Képviselőként a környezetvédelmi minisztériumtól és a fővárosi önkormányzattól is beavatkozást sürgetett. Kérése kapcsán négy szakértői jelentés készült, de csak kettőt hoztak nyilvánosságra. Ezek alapján, illetve a BKV 4-es metró projektigazgatósága szerint nem állapítható meg pontosan a tó változásának oka.

A politikus elmondta, hogy nyáron egy helyzetértékelő tanácskozáson Molnár Gyula (MSZP) XI. kerületi polgármester és a főváros vezetése is ígéretet tett a tó megvédésére. A kerület saját költségén vállalta a vízpótlást, a tó kémiai állapotának külső forrásból történő javítását. A fővárosi önkormányzat mint a tó tulajdonosa azonnali intézkedésként új vízforgató, szellőztető berendezés és vízszintmérő beszerzéséről határozott. A beruházásra 10,5 millió forintot biztosítottak, ám se vízpótlás, se átfogó helyzetfelmérés nem történt, maradtak az ígéretek - közölte.

Kitért arra, hogy az elmúlt napokban furcsa, fehér hab borította be a tavat. A hivatalos álláspont szerint a sós talajvíz miatt van ez, s ha kisüt a nap, eltűnik a hab. Utalva arra, hogy a tavat eddig is a talajvíz táplálta, s mégsem habzott, megjegyezte: a következő hónapokban nem sok napsütés várható, így tartós lehet a tó felszínén a habzás.

Rétvári Bence és kerületi képviselőtársa, Ábrahám Katalin attól tart, hogy a Feneketlen-tó ugyanúgy áldozatává válik a "két szék között a pad alá" közmondásnak, mint a Budai Parkszínpad. Leszögezte: a fővárosi önkormányzat tulajdonosként nem tesz semmit, a kerület pedig csak ígér.
Mint mondta, ideje lenne, hogy valaki az ígérgetők közül a tettek mezejére lépjen, s óriási pocsolya helyett ismét természetes élő vizet láthassanak az emberek. Hozzátette, hogy az általuk megkérdezett szakértők szerint a tó oldott oxigéntartalmát, a kémiai oxigénigényt és az oldott sótartalmat kellene megvizsgálni.

Lakos Imre (SZDSZ) az MTI-vel azt közölte: a fővárosi szakbizottság jövő heti ülésére részletes hivatali tájékoztatást kért arról, hogy a testület nyáron hozott határozatait miként hajtották végre. A főpolgármestertől elsősorban a vízszint folyamatos mérését és egy korszerű vízforgató, víztisztító kiépítését kérték.

A politikus, aki szintén országgyűlési képviselő, és a XI. kerület alpolgármestere is, megjegyezte, a tóval összefüggő problémákat a tulajdonos fővárosnak kellene rendeznie.
"Én sem megyek be Rétvári úr lakásába egy csöpögő vízcsapot megjavítani, ez a tulajdonos dolga" - tette hozzá. Lakos Imre szólt arról is, hogy a kerület évek óta kéri a fővárostól a Feneketlen-tó átadását - csakúgy, mint a parkszínpadot -, de ez ügyben még semmilyen előterjesztés nem készült a fővárosnál. Megjegyezte azt is, hogy a kerület által vállalt vízpótlás egyelőre felesleges pénzkidobás lenne, mivel nem ismerik a vízszintcsökkenés okát.

A politikus rámutatott arra, hogy kész támogatni Rétvári Bencét ezekben a kérdésekben, de - mint mondta - szerencsésebb lenne, ha nem médiapolitizálás zajlana, hanem a megoldást keresnék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását