2024. április 26. - Ervin

Turisztikai csemege lesz a siroki vár

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjának támogatása nyomán vadregényes barlangvárrá, turisztikai központtá alakul a siroki sziklavár. A 320 millió forintos támogatás nyomán hamarosan megkezdődhet az összességében 356 m
2008. november 13. csütörtök 08:15 - Hírextra
- Mit jelentett eddig Sirok életében a történelmi nevezetesség? - kérdezte az MTI munkatársa Lakatos Istvánt, a mátrai település polgármesterét.

- A település és a vár története, élete már a korai középkortól összefonódott a helyben lakók sorsával, egészen 1713-ig, amikor a Habsburgok a Rákóczi-szabadságharc leverése után felrobbantották az erődítményt - összegezte válaszában a történelmi előzményeket Lakatos István.

- Mit jelent a barlangvár elnevezés és mennyire egyedi ez Magyarországon?

- Az első időszakban - a siroki várhegyet alkotó riolittufába vájt járatok révén - szó szerint barlangvárként működött az erődítmény. A várfalakat és a bástyákat csak a XIV. - XVI. században építették a barlangvár fölé. E tekintetben a siroki vár egyedülálló Magyarországon.

- Milyen fejlesztések történnek a pályázat nyomán 2010-ig a várban, miként működik majd a létesítmény?

- A fejlesztés alapját a Széchenyi-terv keretében megvalósított beruházások adják, amelynek során a teljes infrastruktúra rendelkezésre áll a műemlék területén. Ugyanakkor a most induló munkálatok az alsó várra koncentrálnak: ennek keretében helyreállítjuk a várkaput, a farkasvermes felvonóhidat, megmagasítjuk és kilátóteraszokkal látjuk el az alsó vár bástyáit. Ezen kívül 3 kézműves műhelyt, szociális helyiségeket alakítunk ki, illetve díszkivilágítást kap a létesítmény. Végül, de nem utolsósorban látogathatóvá válnak a riolittufába vájt barlangok.

Milyen előnyöket várnak helyben a történelmi látványosság fejlesztésétől?

- Abban bízunk, hogy a rekonstrukció kitörési pontot jelenthet nem csak Sirok, de a 32 ezer lakosú, 20 települést magába foglaló pétervásári kistérség számára is. Vagyis a település felkerül az ország turisztikai térképére. Mindennek nyomán arra számítunk, hogy a beruházás befejezése után öt évvel a látogatók száma már elérheti az évi 60 ezret, ami jelentős bevételt jelenthet a község és a kistérség lakói számára. Ugyanakkor a vár rehabilitációja közvetlenül is teremt munkahelyeket a településen, hiszen a turisztikai attrakció üzemeltetéséhez személyzet szükséges.

- Tervezik-e a vár további felújítását?

- Elképzelésünk szerint az alsó vár rekonstrukcióját követően a felső vár helyreállításával folytatódhatnak a munkálatok, ám ehhez a pénzen kívül még el kell végezni a felső vár régészeti feltárását is. Mindennek nyomán - a múltra emlékeztető, ám a mai kor igényeinek megfelelő -turisztikai látványossággá válik a siroki sziklavár - vázolta végül a jövőt a polgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását