2024. április 19. - Emma

Placido Domingo Pécsre jön

Placido Domingo világhírű spanyol tenor augusztus 2-án ad koncertet Pécsett. A szuperprodukció megszervezését José Carreras tavaly augusztusi sikere, valamint az motiválta, hogy a város több hasonló, kiemelkedő rendezvénnyel szeretne készülni az Európa Ku
2008. február 1. péntek 14:21 - Hírextra
Placido Domingo azért is fogadta el a felkérést, mert eljutott hozzá a Carreras-koncert híre - mondta Tasnádi Péter.

Magoni Zsolt, a szervező Megakoncert képviselője beszámolt arról, hogy a művész a New York-i Metropolitan Operaház világhírű karmestere, Eugene Kohn dirigálta Pannon Filharmonikusokkal, egy nemzetközi hírű szopránnal, valamint a pécsi zenei élet rangos képviselőivel mutatkozik be a közönségnek. A kétszer ötven perces programban Verdi- és Puccini-áriák, kedvelt spanyol, olasz és nápolyi dalok csendülnek fel.

A rendezvény mintegy százmillió forintba kerül, ez megfelel egy stadionkoncert költségvetésének. Forrását elsősorban szponzorok támogatásaiból és a jegyeladásokból fedezik - tette hozzá.
Kapás Szabolcs, a Pécsi Rendezvényszervező Kht. ügyvezetője elmondta, hogy az Expo Center szabadtéri színpadán mintegy hétezer embert befogadó nézőtér épül. A jegyek most 6000 és 18900 forint közötti összegért kaphatóak, de az árakban a koncertet megelőző három hónapban tíz százalékos emelés várható.

Placido Domingo 1941-ben született Madridban. Hatévesen ismerősöknek énekelt, színpadra nyolcévesen, Mexikóban lépett, ahova családja időközben elköltözött.
Az opera iránti érdeklődését az apjától ajándékba kapott Tosca-lemez keltette fel: húgával éjjel-nappal azt hallgatták, az egészet kívülről megtanulták, és egymásnak énekelték az összes szerepet.

A fiatal tehetség a helyi konzervatóriumban tanult zongorázni, zenét szerezni, énekelni és vezényelni, megélhetési okokból éjszakai klubokban is zongorázott. Kezdetben bariton szerepekben próbálkozott, s csak idővel tért át a tenor hangfekvésre.
Placido Domingo főszerepben 1961. május 19-én debütált Monterreyben, Verdi Traviatájának Alfredójaként. A következő évben szintén operaénekes feleségével fél évre Izraelbe szerződött, de a nagy siker okán két és fél évig ott maradtak.

Visszatérve Amerikába a New York-i City Operában énekelt, Európában a hamburgi, később a bécsi és a berlini operaház vendégművésze lett.

A New York-i Metropolitanben 1968. október 2-án mutatkozott be. Viharos sikert aratott, azóta mindenhol világsztárként ünneplik. Szülővárosában, Madridban 1970 májusában láthatta először a közönség.

Placido Domingo fellépett a világ összes jelentős operaházában, több mint 120 szerepet énekelt. Csaknem száz operát énekelt lemezre, ötvennél több videokazettája jelent meg, felvételeit kilencszer tüntették ki Grammy-díjjal.
Repertoárja nagyon széles: Verdi-énekesként vált híressé, de kiválót alakít Puccini-, Wagner-, Mozart-szerepekben, s szívesen énekel operettet, musicalt, sőt akár Beatles-számokat is.
José Carreras-szal és a közelmúltban elhunyt Luciano Pavarottival az 1990-es labdarúgó-világbajnokság végét jelző hangversenyen, Rómában szerepelt először együtt. A 90-es években a "három tenor" szinte az egész világot körbeutazta produkciójával.

Placido Domingo komolyan foglalkozik vezényléssel is: a karmesteri pálcát először 1973-ban, a Traviata előadásán vette kezébe. Több operafilmben alakított főszerepet, 1985-ben rendezőként is bemutatkozott.

Nevéhez kapcsolható az eddigi legnagyobb ünneplés az operaszínpadon: 1991. június 30-án Bécsben 80 percig tapsoltak a nézők és 101-szer hívták a függöny elé az Otello előadása után.
A művész Magyarországon eddig ötször lépett fel, először 30 éve kezdőként a Toscában, a legutóbb két évvel ezelőtt, a Puskás Ferenc Stadionban.

Placido Domingo 2005 októberében átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását