2024. május 16. - Mózes, Botond

Már hatvan éves és még nem uralkodó

Hatvanadik születésnapját ünnepli, egyben rekordot is dönt a héten a brit trón várományosa. Károly Fülöp Artúr György, II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg elsőszülött fia 1948. november 14-én látta meg a holdvilágot - érkeztének időpontját ug
2008. november 13. csütörtök 08:20 - Hírextra
Ez komoly rekord: azt a hagyományt, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg, I. Eduárd király honosította meg a XIV. század elején.

A brit trónörökösök életkori rekordját Károly mindazonáltal már január 27-én megdöntötte: azon a napon volt 59 éves és 74 napos, ezzel túllépte ükapja, VII. Eduárd addigi trónra lépési korrekordját.
Eduárdnak, Viktória királynő legidősebb fiának már csak kilenc év jutott a trónon, amelyen 82 évesen, 1901-ben elhunyt édesanyja 64 évet töltött.

Károly herceg édesanyja, az 1952 óta uralkodó II. Erzsébet királynő az idén töltötte be 82. életévét, ám kiváló egészségnek örvend, azzal együtt is, hogy most már ő az angol-brit monarchia történetének legidősebb koronás fője.

Nyugdíjba vonulásáról azonban szó sincs. Életbiztosítási szakértők Erzsébetnek már a 70. születésnapján is még legalább húsz további, egészségben leélt évet valószínűsítettek. Az uralkodó édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, az ország néhai "Queen Mum"-ja - a királyi ház egykor messze legnépszerűbb tagja - 101 éves korában hunyt el.

Ezeket a statisztikai adatokat természetesen ismerik az alattvalók és az udvari élet hivatásos megfigyelői is, akik egyre többször teszik fel a kérdést: ha majd elérkezik az idő, és elhangzik a hagyományos felkiáltás - "Meghalt a királynő, éljen a király" -, az III. Károlynak, vagy V. Vilmosnak fog-e szólni.

Folyamatosak a találgatások ugyanis, hogy II. Erzsébet után Károly, vagy a walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, a 26 esztendős Vilmos herceg foglalja-e el a brit trónt.
Nem hivatalos értesülések szerint Károly walesi hercegként betöltött minden egyes születésnapjával még a királyi családon belül is mind erősebbek azok a vélemények, hogy át kellene ugrani egy generációt.

Ezt Károly is tudja, és borúsabb pillanataiban állítólag maga is attól tart, hogy soha nem helyezik fejére a hétköznapokon a londoni Towerben őrzött díszes koronát.

A generációs ugrást brit alkotmánytudorok és történészek jelenleg mindazonáltal nem tartják valószínűnek; kifejezett törvényi ok vagy precedens nincs arra, hogy korától függetlenül miért ne Károly legyen a következő brit uralkodó.

Ám ha ez mégis bekövetkezik, annak általános vélekedés szerint a brit monarchia történetének leghosszabb titkos, aztán már nem is annyira titkos, viszont hosszú ideig házasságtörő románca lehet az egyik legfőbb oka.

Károly herceg és jelenlegi hitvese, Kamilla cornwalli hercegnő már 1972 óta titkon szerette egymást, és bevallottan fenntartották intim kapcsolatukat a trónörökös és Diana 27 évvel ezelőtti, világraszóló esküvője után is. Ezzel Diana is tisztában volt, és a nála 13 évvel idősebb vetélytársat bizalmas körben általában csak úgy emlegette, hogy "az a rottweiler".

Kamilla az alattvalók körében sem sokkal népszerűbb, annak ellenére sem, hogy 2005 óta a walesi herceg felesége. A The Daily Telegraph legutóbbi országos felmérése szerint a britek alig 17 százaléka támogatja, hogy Kamilla - az angol monarchikus hagyományoknak megfelelően - királynői rangban üljön majdani III. Károly király mellett a trónon.

A több mint tíz éve elhunyt Diana státusa annak idején megkérdőjelezhetetlen és sziklaszilárd volt, jövendő királynőként és nemzeti intézményként egyaránt. Kamilla szerencsétlenségére a brit közvélemény szemében a tragikus sorsú előd a mérce - és a jelenlegi trónörökösi hitves az alattvalók nagy többsége szerint fényévekre van a csillogó emlékű Dianától, minden tekintetben.
A britek sok jel szerint sem Kamillának, sem Károlynak nem bocsátották még meg teljesen a házasságtörést és a Dianával szembeni rideg bánásmódot.

Udvari bennfentesek szerint azonban Kamilla "jót tesz" Károlynak; a walesi herceg élete a hosszas megpróbáltatások után három éve megkötött házasság óta sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a Diana halála utáni időszakban bármikor.

Most azonban - legalábbis hivatalosan - senki nem foglalkozik a trónutódlással és a múlttal. A Buckingham-palotában a brit és európai királyi házak 75 tagjának részvételével szervezett ünnepi koncertre és díszvacsorára készülnek, szombaton pedig Kamilla rendez partit a highgrove-i birtokon, kétszáz meghívottal; a sztárvendég Rod Stewart lesz.

A herceg pedig a hétköznapok visszatértével intézi tovább húsz jótékonysági szervezetének, valamint kiterjedt - a brit áruházláncokat meglehetősen drága, organikus termékekkel ellátó - birtokainak ügyeit. Munkatársainak már most is ő a Boss, a Főnök, és sokan bevallják, hogy - türelmetlen, sokszor meglehetősen karcos természete ellenére - hiányolni fogják, amikor koronás főként már nem ő fogja gumicsizmában, esőkabátban felügyelni a farmokat, ahogy most rendszeresen teszi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását