2024. április 28. - Valéria

Újraértelmezett mesterek

Korábbi mesterek, többek között Rembrandt, Dalí vagy Székely Bertalan festményeit reprodukálja sajátos technikával az egyik legismertebb kortárs brit festő, Glenn Brown; a művész első magyarországi kiállítása szombattól látható a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú).
2010. február 5. péntek 16:00 - HírExtra
Glenn Brown a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb alkotója, életműve a bizonyíték arra, hogy rengeteg izgalmas dolog történik még a festészetben - szólt a művészről a tárlat pénteki sajtótájékoztatóján a Lumú igazgatója.
Bencsik Barnabás kiemelte, a brit alkotó életművéből nagy gyűjtemények és számos magángyűjtő segítségével sikerült egy valóban átfogó retrospektív kiállítást elhozni Budapestre.

Mint Patrizia Sandretto Re Rebuadengo, a torinói Fondazione Sandretto Re Rebuadengo elnöke és Cristoph Gruneberg, a Tate Liverpool vezetője rámutatott, a kiállítás a két külföldi intézmény és a Lumú együttműködésében jött létre; az anyag az angliai és olaszországi bemutatás után érkezett Magyarországra.

Laurence Sillars, a kiállítás kurátora szerint Glenn Brown Rembrandttól Fragonard-on át Dalíig a művészettörténet nagy mesterei, nemzetközileg kevésbé ismert XIX. századi festők (John Martin vagy Székely Bertalan) és sci-fi könyvek illusztrátorai (Chris Foss, Tony Roberts) képeit egyaránt feldolgozza, munkája során azonban újraértelmezi a felhasznált műveket.

Brown alkotásain a festmények felületi struktúrája megváltozik, a három dimenziós festékréteg szinte leugrik a vászonról, ez azonban csak illúzió: valójában tükörsima felületeken adja vissza a térhatás illúzióját - beszélt a művész által alkalmazott technikáról Laurence Sillars.

A kurátorral együtt tartott tárlatvezetésen Glenn Brown hangsúlyozta: sosem az eredeti művek, hanem kizárólag reprodukciók, képeslapok, albumokból vagy internetről gyűjtött képek alapján dolgozik.

Mint elárulta, korábban a fotorealista festők inspirálták elsősorban, idővel azonban eltávolodott az eredeti művek ilyen módon történő újraalkotásától. Elmondása szerint Glenn Brownt leginkább a festészet folyamata érdekli, számos művének valódi témája maga az ecsetkezelés.

Glenn Brown a kilencvenes évek elején a művészeti életbe berobbant Young British Artists (yBa) fiatal brit művészgeneráció tagja, munkái a nemzetközi műkereskedelem legkeresettebb alkotásai közé tartoznak. A világ legnagyobb kortárs kollekcióiból és neves műgyűjtőktől, illetve hollywoodi sztároktól kölcsönzött képekből összeállított kiállítás április 11-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását