2023. május 28. - Emil, Csanád

Magyar filmek a nagyvilágban

Gyarmathy Lívia Kishalak… Nagyhalak… című dokumentumfilmjét, Nemes Jeles László The Counterpart című rövidfilmjét és Sipos József Eszter hagyatéka című mozgóképét először láthatja a külföldi közönség a 62. salernói filmfesztiválon; Böszörményi
2008. november 12. szerda 16:12 - Hírextra
A legrégebbi nemzetközi filmünnepek közé tartozó salernói filmfesztiválon Gyarmathy Lívia és Nemes Jeles László filmjei mellett a seregszemle különböző versenyprogramjaiban Bereczki Csaba Életek éneke és Nemes Gyula dokumentumfilmje, a Letűnt világ is indul. A salernói filmünnepet az Eszter hagyatéka című mozgókép ünnepélyes olaszországi premierje zárja szombaton - közölte Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa szerdán az MTI-vel.

A díszbemutatón Sipos József rendező-producer-forgatókönyvíró személyesen mutatja be a Nagy-Kálózy Eszterrel, Cserhalmi Györggyel, Törőcsik Marival és Eperjes Károllyal forgatott mozgóképet. A bemutató különlegessége, hogy a nagyközönség a magyar filmet olasz szinkronnal láthatja a salernói filmfesztiválon és néhány nappal később az olasz filmszínházakban egyaránt. Az eddig harminc nyelvre lefordított Márai-regény filmváltozata nemrég a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon elnyerte a Kertész Mihály, azaz Michael Curtiz emlékére alapított közönségdíjat.

A péntektől vasárnapig tartó 4 Ecrans párizsi seregszemle versenyébe mindössze tíz dokumentumfilm kapott meghívást, köztük Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen magyar-finn koprodukcióban készült Hosszú utazás című alkotása. A tragikomikus film Szelmencen játszódik; a magyarok lakta falucska közepén 60 éven keresztül szöges országhatár húzódott, kettévágva a falut Ukrajna és Szlovákia között. A Hosszú utazás a legutóbbi budapesti filmszemlén elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját - emlékeztetett a filmunió.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását