2024. április 19. - Emma

Rómba vándorolt az ókori görög ezüstkics

A Római Nemzeti Múzeumban állítják ki azokat az időszámítás előtti III. századból származó ezüst tárgyakat, amelyeket a New York-i Metropolitan Múzeum szolgáltatott vissza Olaszországnak.
2010. március 21. vasárnap 18:41 - HírExtra
A 16 darabból álló, aranyozott ezüstgyűjtemény az illegális régiségkereskedelem elleni erőteljes fellépésnek köszönhetően került vissza Olaszországba. Az ezüstkincs része egyebek között két nagy kehely, egy kétfülű csésze, tányérok és ivóeszközök.

Olasz művészettörténészek szerint a tárgyak a Szicíliából fennmaradt, legjelentősebb hellénkori leletet képezik. A Morgantina-kincs néven ismert gyűjteményt arról a mai Aidone olasz város közelében fekvő görög településről nevezték el, ahol megtalálták.

Angelo Bottini római régészeti főfelügyelő elmondta, hogy a tárgyakat feltehetően különböző művészek készítették, és más-más célokat szolgáltak. A nagy kelyhekben például vizet kevertek borral a lakomákhoz, a tányérokat pedig szertartáson használták.

A Metropolitain Múzeummal kötött megállapodás keretében visszakerül Olaszországba az időszámítás előtti VI. századból ismert
Eufroniosz-kratér is. (A kratér bor és víz vegyítésére szolgáló kétfülű váza öblös testtel és széles szájnyílással.)

A visszakapott műkincsek a Római Nemzeti Múzeumban láthatók május 23-től, később Szicíliában állítják ki őket.

Olaszország eltökélt harcot folytat azokért a műkincsekért, amelyeket szerinte területéről loptak el, és külföldi múzeumoknak értékesítettek. Erőfeszítései eredményeképpen tucatnyi római, görög és etruszk műremek kerül vissza különböző múzeumokból, köztük a Metropolitanből és a kaliforniai J. Paul Getty Múzeumból. Cserébe olasz múzeumok hasonlóan jelentős műkincseket kölcsönöznek ki hosszú távra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását