2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A világhírű művész játszik

A világhírű lett csellóművész, Mischa Maisky a sztárvendég a Pannon Filharmonikusok következő koncertjén, amelyet pénteken este tartanak a Pécsi Nemzeti Színházban - közölte a zenekar igazgatója az MTI-vel csütörtökön.
2007. november 29. csütörtök 18:30 - Hírextra

A Pannon Filharmonikusok Világsztárok Pécsett című sorozatának részeként meghirdetett hangverseny programjában Thomas Daniel Schlee Sinfonia tascabile, Dmitrij Sosztakovics I. gordonkaverseny és Bartók Béla Concerto című művének előadása szerepel - mondta Horváth Zsolt, majd hozzátette: a koncertre minden jegy elkelt.

A vendégművészt méltatva utalt arra, hogy a kritikusok által a ma élő egyik legtehetségesebb csellóművésznek tartott, tizenhét évesen már a "jövő Rosztopovicsaként" emlegetett Mischa Maisky 1948-ban született Rigában. Csellótanulmányait nyolcéves korában kezdte, rendkívüli tehetsége okán a rigai konzervatóriumban folytatta, majd 1965-ben Leningrádba költözött.

Még abban az évben nemcsak a Szovjetunió nemzeti csellóversenyét nyerte meg, hanem nagy sikerrel debütált a Leningrádi Filharmonikusoknál, 1966-ban, Moszkvában pedig első helyen végzett a Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen. Ezt követően a moszkvai konzervatórium tanulója lett a világhírű csellista, Mstislav Rosztropovics tanítványaként.

Mischa Maisky rendkívül gyorsan fejlődött, komoly sikereket ért el az egész Szovjetunióban, de 1972-ben, követve nővérét, Izraelbe emigrált, ahol Zubin Mehta, az Izraeli Filharmonikus Zenekar karmestere azonnal meghívta a zenekar következő amerikai turnéjára.

A csellista 1973-ban Firenzében megnyerte a Gaspar Cassadó Nemzetközi Csellóversenyt, még ugyanebben az évben debütált New Yorkban a Carnegie Hallban a Pittsburghi Szimfonikus Zenekarral. A koncertet követően egy névtelen csodálója 18. századi Montagnana csellóval ajándékozta meg, amelyet mind a mai napig használ.

Előadóművészi sikere ellenére Maisky tovább akarta tökéletesíteni tudását, így 1974-ben Los Angelesben Gregor Piatigorsky csellómester utolsó tanítványa lett. Mischa Maisky az egyetlen csellista, aki a cselló két legnagyobb mesterénél, Rostropovicsnál és Piatigorskynál egyaránt tanulhatott.

Maisky 1976-ban mutatkozott be Londonban. Először a Királyi Filharmonikusokkal lépett fel, egy évvel később pedig szólóesttel jelentkezett Radu Lupu zongoristával. Azóta Mischa Maiskyt elsöprő lelkesedéssel fogadják Londonban, Párizsban, Berlinben, Bécsben, New Yorkban, Tokióban, s a világ többi főbb zenei központjában.

A művésznek olyan elismerésekben részesült, mint a 'Diapason d'Or' díj, vagy a Tokió Akadémiai Díj, melyet háromszor is megkapott. Számos felvételéért érdemelt ki további elismeréseket, egyebek mellett Grand Prix de Disque díjat Bach szóló csellószonátáinak előadásáért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását