2024. május 3. - Tímea, Irma

Még nem döntöttek a fellebezésről a királyhelmeciek

Még vizsgálják a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg vezetői, hogy fellebbezzenek-e a szlovák rendőrség szombati határozata ellen, amely szerint 28 tagjuk ellen eljárás indult a Királyhelmecen (Královsky Chlmec) szombaton történtek miatt - közölte Gyüre Csaba ügy
2008. november 10. hétfő 14:10 - Hírextra
Királyhelmecen a Felvidéket Magyarországhoz visszacsatoló, 1938-ban hozott első bécsi döntés hetvenedik évfordulójáról akart megemlékezni egy magyar csoport, benne az őrsereg 28 nyírségi, egyenruhás tagja, amit be is jelentettek a szlovák hatóságoknak - emlékeztetett a jogász, aki maga is egyenruhás tag, de más elfoglaltsága miatt nem volt ott szombaton a szlovákiai településen.

Hozzátette: a szlovák rendőrök - arra hivatkozva, hogy a város polgármesteréhez is be kellett volna nyújtani kérelmet -, megtiltották a megemlékezést, majd miután két embernek megengedték a koszorúzást a világháborús emlékműnél, a hazafelé tartó egyenruhásokat előállították.

Gyüre Csaba elmondása szerint az érintettek szlovák nyelvű rendőrségi határozatot kaptak. Ezt most fordítják magyarra, és ha megismerték a tartalmát, akkor döntenek majd a szerveződés vezetői a fellebbezésről, amelyet három napon belül nyújthatnak be.

A nyíregyházi ügyvéd úgy tudja, hogy a szlovák büntetőtörvénykönyv 42. szakaszának első bekezdése alapján, tiltott önkényuralmi jelkép csoportos viselése miatt indított eljárás a szomszédos ország rendőrsége az ügyben. Szerinte azonban "sem a magyar, sem a szlovák törvények alapján nem tiltott jelkép a rovásírásos H betűt is tartalmazó árpádsávos karszalag".

A csoport egyenruhás tagjai először 2007. június 4-én tűntek fel a nyíregyházi Trianon-megemlékezésen. Azt követően részt vettek az általuk testvérszervezetüknek tartott Magyar Gárda alakuló eskütételén, majd - megfogalmazásuk szerint - "roma bűnözés elleni" demonstrációkon.

Olaszliszkától Tatárszentgyörgyön át Vásárosnaményig sok településen vonultak fel. Hivatalosan a Nemzeti Őrsereg Északkelet-magyarországi Szervezete - Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagokkal - 2007. október 22-én a nyírségi Szabolcs községben tartotta alakuló eskütételét. Azóta - mint Gyüre Csaba mondta - minden megyében létrejött alakulatuk.

A Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző Egyesület hivatalos bejegyzését 2008. január 14-én elutasította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság, hiánypótlásra felszólítva a szerveződést. Ennek eleget tettek, így az egyesület bírósági nyilvántartásba vétele 2008 nyarán megtörtént - tájékoztatta az MTI-t Gyüre Csaba ügyvéd, aki egyébként a Jobbik megyei elnöke.E határozat ellen azonban az ügyészség fellebbezett; az ügyben a másodfokú döntés a Debreceni Ítélőtáblára vár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását