2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tovább javult a szívátültetett kislány állapota

Tovább javult a szívátültetésben részesült kislány, Mirjam állapota. A beteg gyermekre mintegy kétéves intenzív gyógyszeres kezelés vár, ezután várhatóan a normálishoz közeli életmódot folytathat - mondta sajtótájékoztatón Budapesten hétfőn Szatmári Andrá
2008. november 10. hétfő 14:06 - Hírextra
A szakmai igazgató hangsúlyozta: ő az első gyermek, aki úgy esett át szívtranszplantáción, hogy előtte műszíves volt. Ez a szerkezet segítette átvészelni a kritikus állapotot 34 napon keresztül, mert átültetésre alkalmas állapotban tartotta a gyermeket. Arról is beszélt, hogy van még egy gyermek, aki szívtranszplantációs várólistán van, remélhetően neki is találnak majd donort.

Hozzátette: Mirjam esetében hét hónapig kellett várni donorra, amiből látszik, hogy Magyarországon ennek még nem alakult ki a kultúrája, ehhez idő kell. Azt is számításba kell azonban venni, hogy az első szívátültetés alig egy éve zajlott, így hosszú éveknek kell még eltelnie, mire a társadalom természetes ügynek kezeli majd az ilyen beavatkozásokat. Ennek népszerűsítésében nagy felelőssége van a médiának - folytatta.

Szatmári András utalt arra, hogy a két és fél éves Mirjam akkor, amikor műszívet kapott, érzékelte a kritikus helyzetet, a 34 nap utolsó hetében kifejezetten rossz hangulatban töltötte napjait. Ekkor a nővérek, szakápolók bohócruhába öltöztek, szappanbuborékokat fújtak neki, hogy felvidítsák. A szívátültetés után szemmel láthatóan jobbkedvű lett, az utóbbi napokban már beszélget és nevetgél.

A szakember kifejtette, hogy a műtét után egy hónapig kell a kórházban maradnia a kislánynak, hazabocsátás után pedig egy évig szigorúan steril körülmények között kell lennie a gyermeknek, mert ez is befolyásolhatja a további életét. A szívátültetettek a nemzetközi adatok alapján jóval több mint 90 százalékban megélik a felnőttkort, és kortársaikhoz hasonló életet folytatnak - jegyezte meg.

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató-főorvosa a sajtótájékoztatón megköszönte a média képviselőinek, hogy a műtétről, annak okairól, előzményeiről és várható utóéletéről korrekt tájékoztatást adtak.

Bodor Gábor gyermekszívsebész elmondta, hogy a műtét előtt a műszívben egy számítógéppel vezérelt pumparendszer keringette a vért. A műtét előtt közvetlenül a bal kamrába túl sok vér került, ezért a bal kamrát segítő pumpa frekvenciáját emelni kellett, így óvták meg a tüdőt a vérzéstől.

Ofner Péter október 15-én tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megtörtént az első magyarországi gyermekkori műszívbeültetés, a műtét szövődménymentes volt, a kislány jól van. Mint akkor elmondta, a kislányon szeptember végén végezték el a beavatkozást, miután keringését semmilyen más gyógyszerrel nem tudták fenntartani.

Ofner Péter akkor elmondta: Mirjam újszülött korától szívizombetegségben szenvedett, azonban a műtétet megelőző két hónapban romlott az állapota, így felkerült a szívtranszplantációs várólistára. A gyermek állapota szeptember végén drámai mértékben romlott, a kislány keringési elégtelenség miatt lélegeztetőgépre került. A műszív beültetésére az orvoscsoport megkapta az egészségügyi miniszter külön engedélyét, így elvégezhették a műtétet a gyermeken.

A magyarországi szabályozás értelmében az elhunytak szervei - ha azok megfelelőek - transzplantációs célra felhasználhatók, amennyiben az illető még életében ez ellen nem tiltakozott. Gyermekek esetében mindenkor a szülő döntésén múlik a szervadományozás.

Magyarországon 2008. február 15-én végezték el az első műszíves beavatkozást. Akkor egy súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapott keringést támogató eszközt a Semmelweis Egyetemen. Váratlan szövődményként február 27-én szívburki vérzés lépett fel, ennek következtében a férfi meghalt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását