2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bábkiállítás Szófiában

Bekkanko, a grimaszdémon, Gabi és még sok más báb- és mesejáték hőseit ismerheti meg a szófiai közönség Orosz Klaudia báb- és díszlettervező kiállításán, amely kedden nyílik a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben.
2008. november 9. vasárnap 10:11 - Hírextra
A művésznő azért tartja a bábtervezést az egyik legizgalmasabb feladatnak, mert nemcsak egy ruhát kell megtervezni a színésznek, hanem magát a színészt, a figurát is meg kell alkotni - idézte Orosz Klaudiát az intézet munkatársa, Neli Dimova az MTI-nek.

Orosz Klaudia főként a budapesti Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színháznak dolgozik, ott mutatták be ebben az évadban a Bekkanko című japán mesét, és korábban a Parszifál titka, avagy a terepasztal lovagjai című történetet. Mindegyiknek Orosz Klaudia volt a báb- illetve díszlettervezője.

A művésznő Bulgáriában született, 1978-ban diplomázott a szófiai Képzőművészeti Akadémia díszlet- és jelmeztervező szakán. 1978 óta él Budapesten. Előbb rajztanár volt, majd bábkészítő az Állami Bábszínházban. 1992-től a Kolibri Színház tervezője, képzőművészeti vezetője. Vendégként dolgozott szinte az ország valamennyi színházában.

Orosz Klaudia kiállítását - amely november 25-ig tart nyitva - Hannah Schwarz híres bolgár szcenográfus, bábtervező nyitja meg. Burgaszban dolgozik, a bábszínház vezető tervezője, s az ottani szabadegyetemen tanít bábtervezést. Több bolgár játék- és dokumentumfilm díszlet- és jelmeztervezője volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását