2024. április 19. - Emma

Megeszi az állam a pókerezők trükkjeit

Akár több százmillió forint is megfordulhat egy hétvégén az egyre népszerűbb pókertornák tétjeiben - mondta Török Attila, a kaszinók üzemeltetésével foglalkozó Laurus Invest Hungary ügyvezető igazgatója. A tornákat szervező szervezetek jó része sportegyes
2008. november 9. vasárnap 10:18 - Hírextra
A szerencsejáték-törvény szerint a kaszinók csak a Pénzügyminisztérium által kiírt pályázaton elnyert koncessziós engedély birtokában szervezhetnek pókerjátékot - közölte az InfoRádióval a kaszinók üzemeltetésével foglalkozó Laurus Invest Hungary ügyvezető igazgatója, Török Attila.

Három feltételnek egyszerre kell teljesülnie, hogy szerencsejátékról beszéljünk a törvény értelmében - mondta az APEH Szerencsejáték Felügyeletének főosztályvezetője. Molnár Krisztián kifejtette: meg kell valósulnia a tétfizetésnek, ami azt jelenti, hogy a játékosok pénz vagy más vagyoni érték nyújtása fejében vesznek részt a játékban; a véletlennek túlnyomórészt vagy kizárólagos mértékben kell szerephez jutnia; és a nyertesnek nyereményben kell részesülnie a játék végén.

Ha ezen szabályok szerint játsszák, akkor a póker szerencsejátéknak minősül, tehát csak a koncessziós engedély birtokában lévő kaszinókban szervezhető, vagyis a szabályozás értelmében a kaszinókon kívül máshol nem lehet legálisan úgy kártyajátékot szervezni, hogy az pénzre menjen.

Egy joghézagot kihasználva a pókertornákat megszervező szervezetek sportegyesületekként működnek, és a versenyeken a nevezési díj a sportklub regisztrációs díjaként van feltüntetve, így a tétek után nem fizetnek szerencsejáték-adót.

Tudtukon kívül megsértik a törvényt

Török Attila elmondta: egyre népszerűbbé válik a póker, ennek köszönhetően pedig egyre több helyen, immár pubokban és szórakozóhelyeken is sporteseményként szervezik meg a kártyázást. Akik ilyen versenyeken játszanak, tudtukon kívül megsértik a törvényeket - tette hozzá.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: a sportegyesületnek működő pókerklubok komoly konkurenciát jelentenek a legálisan szerencsejáték-szervezéssel foglalkozó cégeknek, hiszen egy-egy hétvégén több ezer helyen szerveznek kártyázást. A becslések szerint 10-15 ezer fő vesz részt a versenyeken, és több száz millió, akár félmilliárd forint tét is megfordul a tornákon - emelte ki Török Attila.

Az APEH főosztályvezetője szerint sportegyesület esetében azt kell vizsgálni, hogy a tagdíj valóban ezt a szerepet tölti be, vagy megfeleltethető tétfizetésnek.

Molnár Krisztián elismerte, hogy pókeregyesületek felderítésénél azt a legnehezebb megállapítani, hogy az egyesületi tagdíjat a póker partik tétfizetéseire fordítják-e, de a hatályos szabályok alapján igyekeznek az ilyen eseteknek is utánajárni. Hozzátette: az egyesületek alig hajlandóak együttműködni, ezért van szükség a társhatósággal közös ellenőrzésre, hogy hatékonyabbá váljanak a vizsgálatok.

Az InfoRádió megkérdezte a Pénzügyminisztériumot arról, terveznek-e jogszabályi módosítást annak érdekében, hogy az állam zavartalanul beszedhesse a szerencsejáték kategóriájába tartozó pókerjátszmák utáni adókat. A tárcától azt a választ kaptuk, hogy ez a kérdés jelenleg nincs napirenden.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását