2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mit tud a fotó, ha műtárgyként árverezik?

Harmadik fotóárverését rendezi meg május 29-én a Kieselbach Galéria. Ezúttal a korábbinál is több, 140 tételt bocsátanak árverésre, főként történeti darabokat a fényképezés klasszikusaitól, a 30-as évek és közelebbi múlt mestereitől, de teret kaptak a kor
2008. május 23. péntek 13:50 - Hírextra

Időben, témában és árban is meglehetősen nagy a választék: a történelmi és dokumentumképektől a művészfotóig, portrékig, szociofotóktól a reklám- és divatfotóig, néhány tízezer forinttól a milliót közelítő árig.

Az orosz Oleg Dou nevéhez 7,5 millió forintos rekord kapcsolódik a tavalyi Kieselbach árverésen, majd a magyar aukciós siker után Madridban az ARCO-n (Arte Comtemporaneo) vásáron 36 fotót adott el öt nap alatt majd a Sotheby's-nél két képe kelt el nyolcezer angol font (kb. hárommillió forint) feletti áron az orosz kortárs aukción. Most a Kieselbach Galéria fotóárverésén a Heart című, 2007-es fotója szerepel 650 ezer forintos kikiáltási áron.

A világ tíz legismertebb fotóművésze közül öt magyar volt. Az aukción közülük André Kertész, Martin Munkácsi, Moholy-Nagy László, Brassai, (Halász Gyula) és Székely Aladár munkái versenyeznek. Bár a fotók többsége vintázs (korabeli, és a művész által jelzett nagyítás), a legkülönlegesebb tétel, André Kertész Melankolikus tulipán című, ismert fotója az 1939-es kép későbbi nagyítása. Kikiáltási ára ennek ellenére 800 ezer forint. Kertésztől egy 1928-29 körüli (vintázs) női portréra lehet licitálni 200 ezer forinttól.

Martin Munkácsi (Munkácsi Márton) még 1927-ben és 1928-ban Magyarországon készítette azt a két képet, amelyért most 240-240 ezer forintot kérnek. Mindkettőn Urbach László motorversenyzőt örökíttte meg.
Balogh Rudolf nagy tekintélyű fényképésznek - akinek gazdag életműve a háború alatt részben megsemmisült - hat, különböző témájú felvételét kínálja az aukció 50 és 250 ezer forint között.
Moholy-Nagy László 1936-os felvétele késői nagyítás, így már 120 ezer forinttól elvihető. Brassai 1940 körüli, hangulatos képe 140 ezer forintról indul. A neves, kísérletező festőművész, Gyarmathy Tihamér 1950-ből való, 80 ezres kikiáltási árú fotogramja (a fényképezőgép és negatív közbeiktatása nélkül, pusztán a fény, a fényérzékeny anyagok és a bennük végbemenő változásokat előhívó vegyszerek működésével létrehozott - többnyire tárgyak árnyékát rögzítő kép) akár a festményaukció szereplője is lehetne.

A legkorábbi datálású fotók szerzője ifj. Jankó János, a tudós Afrika- és Ázsia-kutató. Az 1898-as, Zichy Jenő-féle kaukázusi expedíció tagjaként fényképezte hanti rokonságunkat, amelynek három darabja egyenként 60-60 ezer forintos kikiáltási árat kapott.
Politikatörténeti értéke van az ismeretlen fényképész Rákosi Mátyás volt népbiztost a Curia előtt 1925-ben megörökítő képének (45 ezer forint).

Új nevek bevezetését célozza az a blokk, amelynek legjelesebb alkotója a számos nemzetközi díjjal elismert Friedmann Endre, aki hat évtizede az MTI fotósa. Három, a hatvanas évekből való képe - köztük a kölni Fotokinán nagydíjat nyert Szerelem-sorozat egy darabja - egyenként 60 ezer forint kikiáltási árról indul.

Klasszikus kortárs fotográfus Tóth György, akinek ismert akt sorozat a korábbi Kieselbach és Erdész árverések milliós árát produkálta. Most két kompozícióját lehet megvenni, 350-350 ezer forintért. Állandó aukciós szereplő Kerekes Gábor is, az ő két képéért 120-120 ezer forintról a licit
Sokan látták kiállítva a Mai Manó Házban Magyar Ádám majd két és fél méter hosszban variált, Városi átjárók című alkotását. Az eredeti szemléletű kompozíció 800 ezer forintról indul.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását