2024. május 11. - Ferenc

Részvénytársasággá válhat Budapest büszkesége

Költségvetési intézmény helyett a jövőben gazdasági társaságként, nonprofit részvénytársaságként működhetne a fővárosi állatkert, amelyet ezután akár össze is vonhatnának a vidámpark zrt.-vel - tudta meg az MTI fővárosi képviselőktől szombaton.
2008. november 8. szombat 17:15 - Hírextra
Tájékoztatásuk szerint a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn tárgyal az Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslatról, amely megállapítja, hogy a részvénytársasági átalakulást és a vidámparkkal közös fejlődést már az intézményvezető főigazgatói pályázata is tartalmazta.

A jelenlegi területen sem az állatkert, sem a vidámpark nem fejleszthető. A nonprofit részvénytársasággá alakulás előnyei között említi a főpolgármester-helyettes a kedvezőbb adózást és illetékfizetést, a továbbtársulási, a hitelképességi és a pályázati lehetőséget, valamint a rugalmasabb gazdálkodást. A hátrányok között szerepel, hogy jelentős anyagi és adminisztratív teherrel jár egy költségvetési szervezet jogutód nélküli megszüntetése. Újra kell gondolni a szerződéseket, a dolgozók számára bizonyos szempontból előnytelen lehet a közalkalmazotti státus megszüntetése, az igazgatóság és a felügyelőbizottság működése pedig sok pénzt igényel.

A társasági átalakítással összefüggésben az állatkert vezetősége tanulmányt dolgoztatott ki egy gazdasági-pénzügyi tanácsadó céggel, amelynek javaslatai között van a jelenlegi működés részvénytárasági keretek közt történő folytatása és fúzója a vidámparkkal is. Ez várhatóan tíz-tizenöt százalékos költségmegtakarítással járna. Hasonló megtakarítást eredményezne, ha az állatkert eszközeit és a tevékenységeket a vidámpark zrt.-be apportálnák. A negyedik lehetőség egy, négy-hat év alatt megvalósítható állat-növénykert- és élménypark-program, amely a vidámpark más helyszínen megvalósuló korszerű, piaci fejlesztését is feltételezi.

Az új társaság tervezett bevétele az önkormányzati támogatásból és a saját bevételekből, a belépődíjakból, a bérleti díjakból, a reklámbevételekből és a szponzori támogatásból állna. Azzal számolnak, hogy az új fejlesztésekkel megállíthatják az évek óta tartó kedvezőtlen tendenciát, az eladott belépőjegyek számának csökkenését. Egyébként 10,6 százalékos jegyáremelésekkel számolnak a következő években.

A főpolgármester-helyettes javaslata még nem került a várost irányító MSZP-SZDSZ-frakció elé, és nem foglalkozott vele a kulturális bizottság sem. Nem számol az anyag azzal a lehetőséggel sem - amely egy benyújtott törvényjavaslat elfogadása esetén rövidesen megvalósítható lenne -, hogy újraszabályozzák a tevékenységeket és - jellegük szerint - a költségvetési szerveket. Eszerint létrehoznák a közszolgáltató költségvetési szervet, ezen belül pedig az úgynevezett vállalkozó közintézetet - jegyezték meg fővárosi képviselők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását