2024. május 4. - Mónika, Flórián

Na emberek, milyen is az Unió?

Európa eszme-csere címmel konferenciát tartanak ma Budapesten a Parlamentben, ahol gyakorlatilag megismétlik a Szonda Ipsos októberi felmérését a magyar lakosságnak Európai Unióról kialakított véleményéről egy kisebb mintán - tájékoztatta György Gábor, az
2008. november 8. szombat 07:35 - Hírextra
A képviselet az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodájával közösen rendezi a konferenciát, a két szervezet közösen kezdeményezte az októberi közvélemény-kutatást.
A Szonda Ipsos októberben 1.500 fős mintán végzett felmérést. Az akkor megkérdezettek közül kétszáz embert hívtak meg a szombati konferenciára, s ennek a mintának az összetétele reprezentálja a teljes magyar lakosságot.

György Gábor elmondta, hogy a résztvevők szakértőkkel, politikusokkal folytatott beszélgetéseiken két kérdéscsoportot járnak körül, az Európai Unió agrárpolitikáját és az uniós tagság mindennapi életünkre gyakorolt hatását.

Az Európa Eszme-csere keretében a résztvevőknek nemcsak a szakmai érvek megismerésére lesz lehetőségük, hanem véleményüknek is hangot adhatnak az egyes témakörök kapcsán. A fórum lezárásaként ismét kitöltik a kérdőívet, amelyet korábban az országos felmérés során használtak.

A kutatók arra kíváncsiak, hogy az eredeti felméréshez képest miként változik az emberek véleménye a tények pontos ismerete és a párbeszédre épített kommunikáció hatására.
György Gábor hangsúlyozta, hogy egy "normál felmérés" során a kérdezőbiztosok aránylag rövid idő alatt 50-100 kérdést tesznek fel, s feltételezi, hogy egy más szituációban, ahol a megkérdezettek részletesen végiggondolhatják és kialakíthatják véleményüket, más eredmény születik.

A szombati közvélemény-kutatás eredményeit november 13-án, csütörtökön ismertetik.
A Szonda Ipsos 2008 októberében elvégzett felmérése szerint a magyar lakosság 43 százaléka döntene hazánk Európai Uniós tagsága mellett; 52 százaléka gondolja úgy, hogy csak hosszabb távon, több év alatt történnek majd fontos változások az emberek hétköznapjaiban; 49 százalék véli azt, hogy számára és a családja számára a tagság eddigi négy éve inkább hátránnyal járt; 58 százalék tartja úgy, hogy versenyképtelenné válnak a magyar mezőgazdasági termékek itthon a nyugatiakkal szemben; 47 százalék véleménye, hogy a magyar élelmiszerek sokkal jobb minőségűek, mint a csatlakozás után piacra került külföldi áruk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását