2024. május 5. - Györgyi

Rekordmennyiségű belvíz Pest megyében

Még a kiemelkedően csapadékos június után sem volt akkora a belvízzel elöntött területek nagysága Pest megyében, mint most, jelenleg ötezer hektár áll víz alatt.
2010. december 6. hétfő 15:36 - HírExtra
Baross Károly, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KDV-KÖVIZIG) igazgatója elmondta, hogy a Közép-Duna-völgy térségére az év folyamán a sokévi átlagot jelentősen meghaladó csapadék hullott, ami annyira telítette a talajt, hogy az már az utóbbi időben esett újabb csapadékot nem tudta befogadni.

A régióban jelenleg ötezer hektár áll víz alatt - ennek közel fele szántó. A belvízzel elöntött terület nagysága lényegesen meghaladta az idén mért korábbi értékeket, s elérte az eddig észlelt legnagyobb „elöntés” 50 százalékát - fűzte hozzá az igazgató. Az igazgatósághoz tartozó térségben júniusban és júliusban például „csupán” 3700 hektáron védekeztek a belvíz ellen, s az elöntött terület nagysága szeptember végén sem haladta meg a 4000 hektárt.

A belvízmentesítés érdekében a Ráckevei- (Soroksári-) Duna mentén másodfokú, az Észak-Duna-völgyi szakaszon első fokú készültség van érvényben. Az előbbi térségben a lakott területek megóvása érdekében fokozott mértékben üzemeltetik a ráckevei, a szigetbecsei és a dömsödi szivattyútelepeket, míg a Duna északi völgyében vízkormányzással igyekeznek levezetni a felgyűlt belvizet.

A belvízelvezetés elősegítését szolgálja a Ráckevei-Duna vízszintjének, a növény- és állatvilág életfeltételeit is figyelembe vevő fokozatos csökkentése is. A belvízzel borított területek felmérését nehezíti, hogy az utak átáztak, illetve a térséget hó borítja - közölte Baross Károly.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását