2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Mit kell még tennünk a súlycsökkenésért?

Fogyókúrázás után nem lehet önmagában a diétával megtartani az elért testsúlyt, mindenképpen szükség van a testmozgásra - derült ki egy dán kutatásból.A Koppenhágai Egyetem szakemberei 125, 18 és 35 év közötti férfit és nőt vizsgáltak, akik fogyókúrával t
2008. november 8. szombat 17:30 - Hírextra
A résztvevők a vizsgálat során háromfajta diéta egyikét alkalmazták. Az elsőben a bevitt kalóriamennyiség 35-40 százaléka származott zsírból, főként olívaolajból, illetve ahhoz hasonló forrásból. A másodikban 20-30 százalékos volt a zsír aránya - fajtára való megkötés nélkül -, míg a harmadikban 35 százalékos.

A féléves megfigyelési időszakban mindhárom csoport tagjai visszahíztak valamennyit, az első kategóriába tartozók átlagosan 2,5 kilogrammot, a másodikban 2,2 kilót, a harmadikban 3,8 kilót.

Az eredmény nem érte nagy meglepetésként a kutatókat. "Tudtuk, hogy a legtöbb fogyókúrázó visszaszedi a leadott kilók egy részét, függetlenül a követett diéta típusától. Ennek leghatékonyabb ellenszere a testmozgás" - jelentette ki a Texasi Egyetem munkatársa, az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság szóvivője.

A társaság korábbi elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyókúra után is figyelemmel kell követni a kalóriaegyenleget, amelynek egyensúlyát könnyebb megtartani, ha edzéssel növeljük az elégetett kalóriák mennyiségét.

Egy másik, amerikai kutatás arra mutatott rá, hogy a reggelizők számára könnyebb feladat súlyuk megtartása. A 12 ezres mintán elvégzett vizsgálat azt is megállapította, hogy a reggel rendszeresen étkezők hajlamosak a nap további részében egészséges ételeket fogyasztani. Érdekes, hogy a reggeliző nőknél alacsonyabb testtömeg indexet mértek a korai étkezést kihagyókhoz képest, a férfiaknál azonban nem volt megfigyelhető ez az összefüggés.

"A nők számára a reggelizés önmagában is segít megtartani a testsúlyt és kordában tartani az éhséget" - kommentálta az eredmény az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását