2024. május 7. - Gizella

Mézes órák

Melengető napsütésben, a hétvégi pihenőidőt megédesítő élményekben volt részük szombaton azok a kaposváriak és a somogyi megyeszékhelyre látogató érdeklődőknek, aki kíváncsiak voltak a Zselici Méhész Egyesület és a Zselici Méz Lovagrend első alkalommal me
2007. szeptember 23. vasárnap 06:51 - Hírextra

Az ország különböző pontjáról öt Méz Lovagrend képviseltette magát az egész napos rendezvényen, a város főterét és sétáló utcáját méhészek, mézeskalács-készítők és gyertyaöntők vették birtokba, hogy termékeikkel, a méz jótékony hatását ismertető előadásokkal a méz fogyasztására ösztönözzék a látogatókat.

A megnyitón Szita Károly polgármester - örömmel nyugtázva a kiállítók és az érdeklődők nagy számát - annak a reményének adott hangot, hogy a mostani első fesztivál egyúttal hagyományteremtő is, aminek a következő években lesz folytatása.

Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a fesztivál jelentőségéről szólva azt mondta: mind több termelő keresi a közvetlen kapcsolatot a fogyasztókkal, s az ilyen rendezvények ehhez jó alkalmat kínálnak.

Egyre több vidéki nagyváros kapcsolódik be az egyesület által kezdeményezett programsorozatba, a kaposvárit megelőzően Keszthelyen, Kiskunhalason volt mézfesztivál, a következő december elején Budapesten lesz - mondta az OMME elnöke az MTI-nek.

Mint kifejtette, a fogyasztók megnyerésére már csak azért is szükség van, mert hazánkban jóval kevesebb - éves szinten fele annyi - mézet fogyaszt a lakosság, mint az évi 80 dekagrammos uniós átlag.

Az egyesület elnöke szerint rendkívül jó a Magyarországon megtermelt méz. A minőségét jelzi, hogy 10-20 százalékkal magasabb áron kell el a világpiacon a más országbeli termékeknél - tette hozzá.

Bross Péter tájékoztatása szerint hazánkban jelenleg 15 ezren tartanak méheket - 11 ezren tagjai az országos egyesületnek -, közülük körülbelül ezren főállásban méhészkednek. Egy méhész 50-60 méhcsaláddal foglalkozik, ami 900 - 1.000 méhcsaládot jelent, s ezzel a számmal az előkelő hatodik helyen állunk az Európa Unióban - tette hozzá.

Az évente megtermelt 22-25 ezer tonna méz 90 százalékát külföldön, hordós kiszerelésben értékesítik. A kilogrammonként felvásárlási ár jelenleg 400 forint körül mozog, ami nagyon közel áll az önköltségi árhoz - jegyezte meg az OMME elnöke.

Bross Péter szólt arról is, hogy egy hónap múlva egy újdonsággal, a magyar méz védelmét szolgáló zárszalaggal találkozhatnak a fogyasztók. Ez jelzi, hogy a termék biztosan magyar és természetes anyagot tartalmaz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását