2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Kevesebb az erőszak a nyolcban

A diákok és a tanárok jobban tudják kezelni a konfliktusokat azokban a józsefvárosi iskolákban, ahol néhány hete program indult az iskolai erőszak megfékezésére - erről Józsefváros alpolgármestere beszélt pénteken az MTI-nek.
2008. november 7. péntek 14:34 - Hírextra
Kocsis Máté emlékeztetett, a programot azt követően indították, hogy tavasszal nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyen az egyik VIII. kerületi iskolában egy diák a tanárát bántalmazta.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az Összjáték Alapítvány bevonásával elindított módszer lényege, hogy a tanárok, a diákok és a szülők egy úgynevezett konfliktusmegelőző tréningen vesznek részt, ahol közösen megpróbálják feltárni az iskolai agresszió okait egy-egy konkrét hétköznapi példán, majd új megoldásokat, "mintákat" keresnek a feszültségek feloldására.

A VIII. kerületi Mátyás téri közösségi házban a környékbeli diákok részvételével megtartott rendezvényen az oktatási ügyekért felelős alpolgármester azt hangoztatta: nem szabad cigánykérdést csinálni abból, ami nem az, így például az iskolai erőszakot sem lehet annak nevezni. Utalt arra, hogy az oktatási intézményekben tapasztalható erőszak nem speciálisan józsefvárosi, és nem is budapesti jelenség, hiszen az Európa más országaiban is elterjedt.

Kocsis Máté úgy látja, az említett tanárverés óta a problémát már nem lehet a szőnyeg alá söpörni, ahogy korábban sokan tették. Mint mondta, az eset nyilvánosságra kerülésének is köszönhető, hogy a program a kerület három iskolájában elindulhatott.

Az alpolgármester ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási törvény értelmében az iskolák oktatási-nevelési intézménynek számítanak, ám utóbbi feladathoz a jogalkotó nem biztosított eszközöket.

Csorba József, a Józsefvárosi Roma Szolgálat igazgatója arról beszélt, hogy az iskolai konfliktuskezelő program ugyan nem túl látványos, ám, mint fogalmazott, az erőszak megelőzése hozhat csak igazi megoldást.

Járóka Lívia, az Európa Parlament néppárti képviselője, aki előadást tartott volna a fórumon, betegsége miatt nem jelent meg a közösségi házban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását