2024. április 29. - Péter

Szigorítani kell az önkormányzati költekezést

A köznyelven csak „plafontörvény” néven forgó törvényjavaslat a felelősebb költségvetési politika, a szigorúbb költségvetési szabályozás érdekében került napirendre. Szabó Lajos szocialista politikust kérdeztük arról is, milyen módon vonatkozn
2008. november 6. csütörtök 13:03 - Kőrösi Viktor Dávid
Anyagi felelősség
A Fidesz módosító javaslatot nyújtott be az SZDSZ plafontörvény javaslatához, amelyben azt kívánja elérni, hogy a kormány tagjai anyagi felelősséget is vállaljanak az elfogadott költségvetés megvalósításért - közölte a párt alelnöke az egyeztetést követően vasárnap, Budapesten. Ha egy adott esztendő költségvetése tételesen eltér az Országgyűlés által elfogadottól, akkor - mértéktől függően - a minisztereknek anyagi felelőssége lenne - mondta Varga Mihály a sajtótájékoztatón. Hozzátette: ha egy esztendő államháztartási hiánya 1,5 százalékkal tér el a törvénybe foglaltaktól, akkor az illetékes miniszter hat havi fizetését veszítené el. A javaslat másik fontos eleme a költségvetés manipulálására vonatkozik, amelynek büntetőjogi következménye lenne - közölte a politikus.
Forrás: MTI
Jelenleg a plafontörvény helyzete úgy fest, hogy az eredetileg SZDSZ-es javaslatot sikerült összeegyeztetni a Fidesz elképzeléseivel, sőt, a kormánypártok anyagi felelősségre vonása is törvényerőre emelkedhet. Utóbbi Varga Mihály volt pénzügyminiszter nevéhez fűződik, azt azonban az SZDSZ sem vitatja. Ezzel kapcsolatban az MSZP és az MDF képviselőinek – az MTI tudósítása szerint – nem volt nyilatkozati joga, így az ő álláspontjukat még nem ismerjük.

Előzmény: közpénzügyi törvény

A plafontörvény előélete a közpénzügyi törvényben gyökerezik – válaszolta kérdésünkre Szabó Lajos, az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának szocialista alelnöke. A közpénzügyi törvényt másfél éve tárgyaljuk ötpárti egyeztetéseken – folytatta a politikus –, amelyen az öt parlamenti párton kívül a kormány is részt vett. A költségvetési plafon, mint költségvetési-politikai szabály már azon az egyeztetésen is felmerült, amit az SZDSZ később kiemelt. Az MSZP a plafontörvényről nagyon szívesen tárgyalt eddig is és a jövőben is, mint egy hosszabb távra vonatkozó közpénzügyi szabályozás része, annak elfogadása érdekében – mondta Szabó.

Szabó Lajos álláspontja szerint a költségvetési-politikai szabályoknál a kiadási plafonkorlátnak és a reáladósság-szabálynak egymásra épülve kell megteremteni a lehetőséget arra, hogy egy fegyelmezettebb költségvetési politikát tudjon a parlament elfogadni. Ez azt jelenti, hogy a kiadási plafon egy korrigált, konszolidált elsődleges kiadásra vonatkozó szabály kell, hogy legyen. Ez biztosítaná a költségvetés korlátozását, ugyanis a kormány korlátozva lenne abban, hogy milyen költségvetést tud benyújtani a parlamenthez.

Befagyasztott költségvetés?

A mai időszakra lefordítva ez azt jelenti, hogy az MSZP el tudja fogadni, hogy az SZDSZ által benyújtott módosító indítványokban 2009-re a korrigált, konszolidált elsődleges kiadás a 2008. évi szinten kerüljön befagyasztásra, az előterjesztő szándéka szerint legfeljebb annyi lehet jövőre, mint most – mondta Szabó.

2010-11-re vonatkozóan úgy állapodtak meg a pártok és a kormány, hogy ez a korrigált, konszolidált elsődleges kiadás legfeljebb az inflációval plusz a GDP-növekedés felével nőhet.

Az MSZP által szorgalmazott másik szabály az úgynevezett reál-adósság szabály, amelynek Szabó szerint az a célja, hogy az államadósság a nemzeti össztermékhez viszonyítva ne tudjon növekedni.

Partnerek, önkormányzatok

Az MSZP partner abban, hogy a közbizalmat helyreállítsa a parlament, s ha törvényhozás szerint a plafontörvény szükséges ehhez, akkor a szocialisták állnak a tárgyalások elébe – mondta a politikus.

Szeretnénk, ha ez a szigor az önkormányzatokra is kiterjedne – mondta Szabó Lajos. A közpénzügyi szabályozásról való vitában is kifejtettük a véleményünket. Azért nyújtottuk be külön, hogy az egyéb megegyezéseknek ne legyen gátja, hiszen az önkormányzati szabályozás kétharmados törvény – mondta a politikus.

Az önkormányzatok működési kiadásainak szigorúbb ellenőrzésére tehát nagyobb szükség van, azonban az önkormányzatok beruházási pénzeit nem szabályozná ez a plafon. A működési költségekről azonban meg kell állapítani egy számítási módot, amely a költségvetési törvénnyel párhuzamosan futó önkormányzati törvény közpénzügyi szabályozással összefüggő módosításának mellékleteként jelenleg is az Országgyűlés előtt van.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását