2024. május 2. - Zsigmond

Eltűnt kétmilliárd

Egyelőre ismeretlen okból egy év alatt kipusztult Nagy-Britannia méhállományának csaknem egyharmada.
2008. november 6. csütörtök 12:59 - Hírextra
A brit méhészek szövetsége (BBA) szerint a helyzet még nem annyira súlyos, mint az Egyesült Államokban, de egyre rosszabb. Az amerikai méhkolóniák 36 százalékának veszett nyoma idén. A méheket az úgynevezett kolónia-összeomlás rendellenesség (CCD) sújtja, ami azt jelenti, hogy a méhpopuláció hirtelen csökken, de érthetetlen módon nem találni elpusztult méheket.

A brit szakértők még abban sem biztosak, hogy a CCD pusztítja-e a szigetországi háziméhrajokat. Csak annyi tudható, hogy az utóbbi egy évben odaveszett majdnem kétmilliárd méh, részben a varroa atka és a rendkívül csapadékos nyár miatt. "Már tíz éve folyamatosan csökken az állomány" - mondta Ivor Davies, a BBA volt elnöke. "Van valami a méheinkkel, amit egyáltalán nem értünk."

A növényeket beporzó rovarok pusztulása a babtól a mandulán keresztül az eperig tucatnyi értékes növénykultúra jövőjét veszélyezteti - figyelmeztet a szervezet. Szerdán több száz méhész tüntetett Londonban a parlament és a miniszterelnöki hivatal előtt, ahol átadtak egy 140 ezer aláírással támogatott petíciót. Ebben arra kérik a kormányt, hogy emelje évi 200 ezerről 1,6 millió fontra (515 millió forint) a méhészeti tudományos kutatásokra fordítható összeget.

Az Egyesült Államokban először 2006-ban ütötte fel a fejét a CCD. A jelenséget a feltételezések szerint okozhatja egy rovarirtószer, egy parazita vagy kórokozó, de az is lehet, hogy az állatok immunrendszere gyengül az elégtelen táplálkozás, esetleg a korlátozott vagy fertőzött vízkészletek miatt. A washingtoni képviselőház költségvetési bizottsága idén júniusban 780 ezer dollárt hagyott jóvá a CCD vizsgálatára és további 10 millió dollárt általános méhkutatásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. november 7. 06:43
2008.11.07. 06:35:11 | Don Caló
Kilenc évesen a volán mögött - Ezt is beolvasta a Tat'... ;-P
---
TAT'!! egy vén p*csa téged támadott a tudakozóba, hogy nem mondasz "sloven" ÜdÜjárást regge'.
ezt mon'tad neki? ;-)))))))))))))
vigyen esernyőt? inkább söprűt!!!! aszt' üLLön fö' ráJJA! ;-)))
hajrá Tat'! ;-)
Don Caló
2008. november 7. 06:42
Eltűnt kétmilliárd - Ezt is beolvast a Tat'... ;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását