2024. május 3. - Tímea, Irma

Lendvai személyes részvételre szólított fel

Lendvai Ildikó azt kérte a parlamenti pártok elnökeitől és frakcióvezetőitől, hogy személyesen vegyenek részt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kezdeményezett gazdasági csúcson. Ezt az MSZP frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón mondta.
2008. november 4. kedd 15:18 - Hírextra
Gazdasági terveket akkor érdemes alkotni, ha ebben valamiféle egyezség születik a gazdasági és a politikai élet szereplőivel, ez a célja a gazdasági csúcsnak - közölte a kormánypárti politikus.
Szerinte a 2009-es költségvetés keddi parlamenti vitájában kiderült: a pártok egyetértenek abban, hogy a kiadáscsökkentés mellé kell egy másik program is, ami a piaci szférára vonatkozik, a munkahelyek védelmével és a gazdaság élénkítésével. Hozzátette: egy ilyen megállapodás előkészítésének az a feltétele, hogy minden politikai párt a lehető legmagasabb szinten, a döntéshez szükséges mandátummal képviselje nézeteit.

Ezért Lendvai Ildikó arra kérte a frakcióvezetőket és rajtuk keresztül a pártelnököket, személyesen vegyenek részt a gazdasági csúcson annak érdekében, hogy egy mindenki által igényelt gazdaságélénkítő, munkahelyvédő csomagot konszenzusos tartalommal fogalmazzanak meg.
A miniszterelnök által hétfőn kezdeményezett gazdasági csúcsértekezlet várhatóan jövő csütörtökön, november 13-án lesz.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy hol található meg a jövő évi költségvetésben az 1.000 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomag, Lendvai Ildikó azt mondta, nagyrészt uniós pénzről és lehetséges járulékkedvezményekről van szó. Hangsúlyozta: ezek a források benne vannak a jövő évi költségvetésben.

Ennek a korábban 800 milliárd forintos, majd 200 milliárd forinttal 1.000 milliárdra növelt csomagnak a fő célja a munkahelyvédelem, amely újabb célzott járulékkedvezményeket tartalmaz. Hozzáfűzte: ennek érdekében könnyítik az uniós fejlesztési támogatások feltételeit.
A frakcióvezető közölte: szó van olyan könnyítésekről is, amelyek a már megítélt pályázatokra vonatkoznak. Utalt arra, hogy a "még békeidőben" megítélt pályázatok komoly gazdasági növekedési előírásokat tartalmaztak, de a pénzügyi válság miatt ugyanezt nem lehet követelni.
Lendvai Ildikó azt mondta, hogy az 1.000 milliárdos csomaggal növelik a vállalkozások hitelkeretét, megnövelve az igénybe vehető garanciális elemeket és a futamidőt.

A csomag eleme az exportpiacokon maradás segítése a vállalkozók egyedi támogatásával - jegyezte meg.A szocialista képviselő elmondta: szeretnék, ha a csomag bővülhetne, ha a gazdaság szereplőitől és a parlamenti pártoktól komolyan vehető, az általánosnál mélyebb javaslatokat kapnának.

Egy másik, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és a Világbank által biztosított hitelkeretre vonatkozó kérdésre a frakcióvezető közölte: előfordulhat, hogy ha a magyar vállalkozások rövid lejáratú hiteleit megfelelő feltételekkel nem hosszabbítják meg, akkor ezzel a sokkal kedvezőbb feltételű hitellel lehet őket kiváltani.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a parlamentben gazdasági csúcsértekezlet összehívását javasolta, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságának keretei között egyeztessék a gazdasági válság hatásainak csökkentéséről szóló programokat és készítsék elő a szükséges döntéseket.
A kormányfő a múlt keddi ötpárti egyeztetésen kezdeményezte, hozzanak létre egy ezermilliárd forintos növekedési alapot annak érdekében, hogy csökkentsék a vállalkozások működési kockázatait, a recesszió hatásait, segítsék a növekedést és a munkahelyek megőrzését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását