2024. május 7. - Gizella

Elnökválasztás - Obama lett az USA 44. elnöke

Amerika népe rekordszámban özönlött a választóhelyiségekbe, sorban állt, sokszor órákon keresztül is, majd megválasztotta magának (és az egész világnak) Barack Obamát az Egyesült Államok elnökének. Obamának sikerült begyűjteni a bizonytalan államok nagy r
2008. november 5. szerda 07:45 - Ádám Péter

Obama már vezet
Két urna már lezárásra került két kisvárosban, New Hampshire-ben, az összeszámlálás után az egyikben Obama 15, a másikban 17 szavazatot tudhat már a magáénak, ezzel szemben McCainre hatan és tízen voksoltak. Obama tehát elkönyvelhette az első apró győzelmet, ám hosszú nap áll még az elnökjelöltek előtt.

A szavazóhelyek már szinte mindegyik államban nyitva állnak, sőt 31 államban már két héttel ezelőtt megkezdődött az előszavazás, ahol mintegy 30 millióan adták le szavazatukat. Jelenleg is hosszú sorok vannak a szavazófülkék előtt, és valószínűleg kiemelkedően magas szavazási arány várható. Felmérések szerint a demokrata voksolók nagyobb arányban járulnak az urnák elé. Barack Obama is már leadta a maga szavazatát Chicagóban, míg ellenfele Arizonába utazik, hogy megtehesse ugyanezt.



***

Hogyan szavaz Amerika

Az amerikai elnökválasztási rendszer lényegesen különbözik az általunk megszokottól. A lényeg az lenne, hogy a tagállamokban egymástól függetlenül, bár egyszerre zajlik a szavazás. Minden állam a lakosságának megfelelően egy bizonyos számú elektorral rendelkezik. Az elektorok csak ritka történelmi esetben nem a leadott szavatoknak megfelelően adják a voksukat az elnökjelöltekre. Tulajdonképpen az elektoroknak nincsen döntési joguk, így összességében egy elektort fel lehet fogni egy pontként is.

Tehát minden államnak van egy bizonyos számú elektora, a népesebb államoknak több, a ritkán lakottaknak kevesebb. Pl. a legtöbb lakossal rendelkező Kaliforniának 55 elektora van, a ritkán lakott Alaszkának pedig csak három. Összesen 538 elektor van a „kalapban”, és aki elnök szeretne lenni, annak legalább 270 elektori szavazatot kell begyűjtenie. Így nem számít, hogy egy államban mennyivel nyert egy-egy jelölt, és nem a szavazatok összesítése számít, hanem csak és kizárólag az, hogy ki nyert az adott államban. A győztes az állam összes elektorát begyűjtheti, még akkor is, ha csak egyetlen százalékkal nyerte meg a voksolást. Előfordulhat olyan eset is, hogy az egyik jelöltre összességében többen szavaznak, viszont elveszíti a választásokat, mert a másiknak több elektori voksot sikerült összeszednie.

A közvélemény-kutatások alapján, jelenleg Barack Obama 196 biztos elektori voksot tudhat magáénak, míg további 95 elektor valószínűleg hozzá kerülhet. Ezzel szemben John McCainnek csupán 137 biztos és 26 lehetséges elektori szavazata van. Ezekhez jön hozzá 84 elektor, melyek a bizonytalan államokból jönnek. A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű, mivel sok olyan lehetséges elektori voks van még szabadon, amely tulajdonképpen bárkihez mehet a végén.

A bizonytalan államokon (Missouri, Ohio, Észak-Karolina, Florida és Indiana) kívül, több olyan állam is akad, ahol ugyan egyik vagy másik jelölt némi előnyt regisztrálhatott magának, ám ezek csak néhány százalékos különbségek voltak. Pl. a 21 elektori voksot érő Pennsylvaniában Obama előnye csak hat százalék volt, ami könnyen megváltozhat még McCain javára döntve a mérleg nyelvét. Az igazi nagy harc azonban Ohio (20 elektor) és Florida (27 elektor) szavazóinak kegyeiért folyt az utóbbi napokban, ha szoros lesz, akkor ebben a két államban, de főleg Floridában dőlhet el az elnökség sorsa.



***

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását