2024. április 27. - Zita

Az utolsó erőfeszítések

Már csak egy nap maradt a végső összecsapásig, amikor is eldől ki lesz az Egyesült Államok elnöke. Ennek megfelelően az amerikaiak alig bírnak magukkal, a jelöltek pedig megpróbálnak még „mindent” bevetni néhány kósza szavazat begyűjtése érdek
2008. november 4. kedd 07:29 - Ádám Péter
Az USA elnöke
Az Amerikai Egyesült Államok elnöke az Egyesült Államok legmagasabb rangú tisztségviselője, államfője. Az alkotmány értelmében az elnök egyúttal az Egyesült Államok Kormányának kormányfője és az Egyesült Államok fegyveres erőinek főparancsnoka is. Az Egyesült Államok alkotmánya a világon szinte páratlan jogkörrel ruházza fel az elnököt: egy személyben államfő, kormányfő és a fegyveres erők főparancsnoka - ezt a három feladatkört a világ demokratikus országaiban általában legalább két ember között oszlik meg. Uralmát a hatalmi ágak megosztása (Checks and Balances) korlátozza: Fehér Ház a Kongresszus és a Legfelső Bíróság ellensúlyoza, a törvényhozás és az igazságszolgáltatás. Az alkotmány ezért kimondja, hogy az elnök nem lehet egyszerre képviselő vagy szövetségi bíró is. Az alkotmány második cikkelyének első bekezdése szerint elnök lehet minden, az Egyesült Államok állampolgáraként született (vagy az alkotmány elfogadásának pillanatában állampolgársággal bíró), harmincötödik életévét betöltött személy, aki a jelölését megelőző legalább tizennégy évben az Államokban élt.
Forrás: Wikipedia
Az a helyzet, hogy Barack Obama még mindig 7-8 százalékkal vezet riválisa, John McCain előtt. Ami nagyjából azt jelenti, hogy a republikánus jelöltnek egy kisebb fajta csodára lenne szüksége a győzelemhez. Csodák persze mindig is voltak és ez mindkét fél számára világos, ezért gőzerővel dobták be magukat az utolsó hétvégébe.

Vicces republikánusok

A hétvégén John McCain és az általa favorizált alelnökjelölt Sarah Palin több humoros esemény résztvevői, áldozatai voltak. Palint kanadai komikusok szívatták meg, míg az elnökjelölt a népszerű Saturday Night Live című tévéműsorban szerepelt. Hogy mindez mennyire segített növelni a republikánusok népszerűségét, az igencsak kérdéses, de Amerika népe bizonyára jól szórakozott.

Palint tehát két kanadai vicces fiú hívta fel telefonon Nicolas Sarkozy francia elnöknek adva ki magukat. Az alelnökjelölt asszony mit sem sejtve csevegett a humoristákkal, még akkor sem kapcsolt, amikor a kettő olyan egetverő hülyeségeket kérdezett tőle, mint: Palin házastársa-e Joe a vízvezeték szerelő, akit Obama és McCain utolsó tévévitájukban emlegettek. Az ál Sarkozy érdeklődött Palin elnökséggel kapcsolatos terveiről is, amire az alelnökjelölt azt válaszolta, hogy nyolc év múlva lehetségesnek tartja, hogy ő lesz az elnök.

Nagyjából ezzel egy időben John McCain a Saturday Night Live-ba ment jópofizni. ”Obama három nagy TV-társaság műsoridejét szerezte meg, nekünk csak a QVC (amerikai TV Shop) maradt” – viccelődött a republikánus elnökjelölt. A műsorban együtt szerepelt Tina Feyel, aki mostanság Sarah Palin parodistájaként tetszeleg. McCain az egyik vicces jelenetben olyan kést reklámozott, amely jól szeleteli a disznóhúst, utalva ezzel Obama egy régebbi beszólására. Mindennek ellenére a műsor igazi sztárja a Palinnak öltözött Fay volt, aki Joe, a vízvezetékszerelő bábuit kínálta eladásra, majd „Palint elnöknek 2012” feliratú pólókat népszerűsített. Végül Palinként közölte, hogy nem akar visszatérni Alaszkába: „vagy elnök leszek, vagy pedig a fehér Oprah Winfrey” – jelentette ki az ál Palin.

Túl vézna Obama

Az elnökválasztás
Elnökválasztásokat négyévente tartanak. Az elnököt közvetve választják, az elektori kollégiumon keresztül. Országos szinten egyedül az elnököt és az alelnököt választják, minden más közhivatalt betöltő személyt államonként választanak vagy jelölnek. Eredetileg minden elektor két embert jelölt elnöknek. Az elektori szavazatok összeszámlálása után a legtöbb szavazatot kapott jelölt lett az elnök, míg az alelnöki székbe a második legtöbb szavazatot kapott ember ült. Így fordulhatott elő a második elnökválasztáson, hogy John Adams föderalista elnök alelnöke az ellenjelölt, demokrata-republikánus Thomas Jefferson lett. Ez a rendszer 1804-ben, az alkotmány XII. kiegészítésének ratifikálása után változott meg. Ekkortól az elektorok külön szavaztak az elnök és külön az alelnök személyére. Az elnöki cím elnyeréséhez a jelöltnek az elektori szavazatok legalább felét meg kell szerezni. Ha ezt egyik jelölt sem éri el, az elnököt az alsóház, az alelnököt pedig a Szenátus jelöli ki. 1937, az alkotmány XX. kiegészítésének elfogadása óta az újonnan megválasztott vagy újraválasztott elnököt a választásokat követő év januárjának 20. napján iktatják hivatalába (ez általában a Legfelsőbb Bíróság elnökének feladata). Napjainkban az amerikai elnökválasztás az ún. elnöki előválasztással kezdődik, amelynek során a nagy pártok (a demokraták és a republikánusok) megválasztják elnökjelöltjüket a párton belüli aspiránsok közül. Az elnökjelöltek ezután megnevezik az alelnökjelöltet. Valamivel a választások előtt a jelöltek szokás szerint több, országosan közvetített, nyilvános vitában ütköznek meg, és hosszasan kampányolnak, elsősorban az ingaállamokban, a bizonytalan szavazók meggyőzése érdekében.
Forrás: Wikipedia
A republikánusok kínjukban előkapták a nyulat a cilinderből Arnold Schwarzenegger személyében. Mindenki kedvenc terminátora ki is tett magáért, amikor Barack Obama testalkatát elemezte furcsa angolságával. Obama viszont örülhet annak, hogy Schwarzenegger magához invitálta egy edzőterv kidolgozására, mivel, ha esetleg mégsem választanák meg, abban az esetben bármikor elmehet frissen kigyúrt testével akciófilmekbe mellékszereplőnek.

Ha nem volt elég Barack Obamának, hogy levéznázta Kalifornia kormányzója, akkor azon törheti a fejét, hogy mit kezdjen illegálisan az USA-ban tartózkodó nénikéjével. Az ominózus nagynéni menedékkérelmét ugyanis négy éve visszautasították az amerikai hatóságok, ráadásul a nagynéni még 265 dollárnyi adományt is juttatott Obama kampányalapjába, ami azért probléma, mert külföldi állampolgár nem adományozhat az elnökjelölteknek. Obama stábja a botrány kirobbantása után visszajuttatta az említett összeget, így valószínűleg ez a probléma nem fogja Obama megválasztását veszélyeztetni. Úgy tűnik Obama nem esett kétségbe a törvényt szegő nagynéni miatt, demokraták elnökjelöltje ugyanis boldogan kampányolt Bruce Springsteennel Ohióban.

Palin elijeszti a nőket

Amikor McCain Sarah Palint választotta leendő alelnökének valószínűleg azzal számolt, hogy Palin majd a republikánusokhoz vonzza a nőket, főleg azokat, akik csalódtak Hillary Clinton meg nem választásakor. A republikánusok számításai úgy tűnik nem váltak be igazán, a felmérések azt mutatják, hogy 54 százaléka az amerikai női szavazóknak Barack Obamát támogatja. Pedig az elmúlt választásokon kiderült: a női voksok dönthetik el az elnökség sorsát. 2004-ben a női szavazók 60 százaléka járult az urnákhoz, míg a férfiaknak csak az 56 százaléka ment el szavazni. A nők tehát egyre nagyobb arányban használják ki a demokrácia adta lehetőségeiket.

Egyes hozzáértők szerint a nők főleg Palin miatt távolodtak el McCaintől, mivel az alaszkai kormányzóasszony nem igazán a nőknek, hanem a konzervatív férfiaknak állít példát. Palin egyrészt szépségkirálynő volt, állandóan az anyaságáról beszél, megígéri, hogy elviszi a gyerekeket hokimeccsre, másrészt pedig sört iszik, kedveli a vadászatot és támogatja a hadsereget. A független nőknek ez nem igazán jön be. Nem is beszélve Palin radikális nézeteiről az abortusszal kapcsolatban, az iraki háború melletti kiállásáról, vagy olyan „bölcsességekről”, hogy az ember tulajdonképpen nem is felelős a globális felmelegedésért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását