2024. május 6. - Ivett, Frida

Elnökválasztás - Obama lett az USA 44. elnöke

Amerika népe rekordszámban özönlött a választóhelyiségekbe, sorban állt, sokszor órákon keresztül is, majd megválasztotta magának (és az egész világnak) Barack Obamát az Egyesült Államok elnökének. Obamának sikerült begyűjteni a bizonytalan államok nagy r
2008. november 5. szerda 07:45 - Ádám Péter

Egykor talán már meglesz az elnök

Az első televíziós becslések a választás várható eredményéről nagyjából magyar idő szerint egy óra környékén fognak megjelenni, és ebben az órában fognak kijönni a becslések az egyik legbizonytalanabb és legfontosabb állam, Virginia szavazatairól. Ha Obama győzni tud Virginiában, akkor szinte biztosra vehető, hogy az egész választásokat is megnyeri. Ugyanis Virginia hagyományosan republikánus állam, mégis Obama felé húznak az idei voksoláson.

Fél kettőkor több állammal egyetemben meglesznek Ohio eredményeinek becslései is, ami azért jelentős, mert egyrészt a felmérések alapján itt volt a legkiegyenlítettebb a küzdelem, másrészt pedig szinte mindig az nyerte meg a választásokat, aki Ohióban is győzni tudott. Reggel hétig pedig meglehet a floridai eredmény is, ami sokat nyomhat a latba, itt dőlt el ugyanis nyolc évvel ezelőtt, hogy Bush és nem Al Gore lett az USA elnöke.

Az urnák környékén - a már említett kígyózó sorokat leszámítva - elvétve voltak technikai problémák. Néhány helyen, pl. New Jerseyben is kénytelenek voltak papírcédulákkal szavazni, mert elromlottak a szavazógépek. Virginiában szintén gondot okozott a modern technológia, ott állandóan beragadtak a cédulák a szavazógépekbe, ráadásul az érintőképernyők sem akartak működni. A szavazóbizottság valószínűleg rákényszerül majd az ősi papírcédulák használatára.

***

A hosszú sorok napja

Amerika ma egész nap sorban áll, hogy leadhassa voksát. Obama után John McCain is szavazott, méghozzá Phoenixben, feltehetően sorbaállás nélkül sikerült a cédulát az urnába dobnia. A mezei szavazópolgárok viszont akár több mint egy órát is várakozhatnak, hogy ugyanezt megtehessék. Ennek ellenére Amerika népe hatalmas izgalomban van a történelminek titulált elnökválasztás napján.



A CNN riportere szerint hatalmas volt a biztonsági készültség azon a chicagói választóhelyen, ahol Obama leadta a voksát. A helyiségben titkos ügynökök ellenőrizték a szavazók névlistáját, és mindenkit fémkeresőkkel vizsgáltak át. Egyesek arról panaszkodtak, hogy miután korán keltek a szavazáshoz, és pizsamában ugrottak le az urnákhoz, ezért nagyon meglepődtek, amikor TV-kamerákkal találták szemben magukat. “Nem pizsamában szeretnék egy országos tévécsatornán szerepelni” - mondta egy egyetemista lány.

Egy Bahamákról származó matektanár, akinek ez volt az első elnökválasztása az Egyesült Államokban viszont sikeresen megúszta a sorbaállást. Ugyanis annyira izgatott volt, hogy már kora hajnalban, négy óra körül a szavazóhelyiség bejáratánál volt, így elsőként adhatta le a voksát. Ezzel ellentétben egy férfi, aki 1998 óta Orangeburg városában szokott szavazni, arról számolt be, hogy eddig sosem tartott neki öt percnél tovább lebonyolítani a voksolást, most viszont másfél óráig tartott a művelet az iszonyatosan hosszú sor miatt.

***

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását