2024. május 5. - Györgyi

Bányász emlékhely nyílt

Egy lejtős akna bejáratát formázza egy parkosított emlékhely Bátonyterenye kisterenyei városrészén, ezzel is őrizve a település bányatörténeti múltját.
2008. november 4. kedd 17:43 - Hírextra
A bányász emlékhely jövő tavaszra készül el a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal 608 ezer forintos vissza nem térítendő támogatásával, a pályázatot a Bátonyterenyei Bányász Hagyományőrző Egyesület nyújtotta be - tájékoztatta az MTI-t kedden Molnár József alpolgármester.

Hozzátette: a kisterenyei városrész sportpályájának közelében lévő területen már megkezdődtek a földmunkák, idén az emlékhely beton- és faelemeit készítik el. Társadalmi munkában a Fiatal Bátonyterenyeiek Egyesülete és az Észak-Mátra Környezetvédelmi Egyesület is segíti az emlékhely kialakítását.

Az alpolgármester tájékoztatása szerint a nagybátonyi városrészen már korábban felállították a Bányász emlékművet, de jogosnak tartották az egyesület igényét a kisterenyei emlékhely létrehozására, hiszen Kisterenyén is sok bánya működött, és a bányászat idején még önálló település volt.

Az egykori bányászvárosban több bányászszobor, a bányaváros, bányatelep-elnevezések emlékeztetnek a várossá válásban is fontos szerepet játszó múltra, működik a Bányász Fúvószenekar, a Bányász dalkör és két hagyományőrző egyesület is.A későbbi város területén az 1960-as években kezdődött meg a szénfeltárás, és 1992-ben szűnt meg a nagyüzemi kitermelés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását