2024. április 20. - Tivadar

Tévémacit kapott az "őstévés"

A 75 esztendős Kelemen Endrét, az első gyermekműsorok, az Iskolatelevízió és a Családi kör alapítóját köszöntötték hétfőn a Magyar Televízióban barátai, kollégái, az egykori műsorok munkatársai.
2008. november 3. hétfő 22:05 - Hírextra
Kelemen Endre a közszolgálati csatorna indulásától részt vett az oktatási és művelődési műsorok létrehozásában. Nevéhez fűződik többek között az Iskolatelevízió alapítása és irányítása. A program 1964-ben vált rendszeressé, két évvel később pedig már 15 tárgyból segítette az általános és középiskolai oktatást. 1972-ben a műsor belekerült az országos iskolai tantervekbe. A 70-es években nemzetközi összehasonlításban komoly teljesítménynek számított, hogy a Magyar Televízió adásidejének 12 százalékát tették ki az Iskolatévé adásai.

A Szülők, nevelők egymás között és a Család kör című sorozatai, amelyekben műsorvezetőként és riporterként is megjelent, hosszú sikerszériát futottak be. A Családi kör 1974-től húsz évig volt képernyőn olyan neves szakemberekkel, mint Ranschburg Jenő és Vekerdy Tamás.

A népszerű pszichológusok éppúgy megjelentek a hétfői köszöntésen, mint Botka Valéria, a Magyar Rádió Gyermekkórusának nyugalmazott karnagya, László Margit szerkesztő, valamint számos korábbi kolléga - tájékoztatta az MTI-t a televízió.

Kósa Somogyi György, az M2 csatornaigazgatója névre szóló Tévémacival lepte meg Kelemen Endrét, aki nem számított az ünneplésre, a hétfőn este 22.40-kor műsorba kerülő Záróra róla szóló portréfilmjének felvétele miatt tartózkodott a televízió egyes stúdiójában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását