2024. május 4. - Mónika, Flórián

Rossz helyre mennek a közpénzek?

Lehetséges, hogy mások kárából, nevezetesen az iszapkatasztrófából gazdagodnak meg bizonyos körök - ráadásul közpénzből? A Zöld Baloldal legalábbis most erre talált bizonyítékokat. Vajnai Attilát, a párt alelnökét kérdeztük.
2011. január 6. csütörtök 17:19 - Hassan Szihám
Milyen információkra bukkantatok a jogi munkacsoporttal kapcsolatban?

Onnan indult az egész ügy, hogy közérdekű adatok lévén tájékoztatást kértünk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól arról, hogy milyen feltételek mellett dolgozik az a jogi munkacsoport, melyet a vörösiszap-katasztrófa kapcsán közpénzből finanszíroznak. A válaszként kapott információk azt mutatják, hogy az állam által megbízott ügyvédek jelentős összegeket szakítanak azzal a munkával, hogy rábeszéljék a károsultakat, fogadják el az állam feltételeit.

Mekkora összegekről van szó?

A szerződés aláírója a Lantos Ügyvédi Iroda, de tulajdonképpen hat ügyvédi irodáról van szó. A jogászokat órabérben fizetik, nettó 25 ezer forint + ÁFA-t kapnak. Ehhez a szerződéshez aztán kiegészítés is született, mely szerint ennek az órabérnek a 40 százaléka jár arra az időre is, amit az úton töltenek a jogászok.

Zömében nem helybeli jogászokról van szó, hanem van debreceni és szolnoki illetőségű iroda is, így például ők az úton töltött óráikat nettó tízezer forintért számolhatják el. Ez elég pofátlan összeg, mivel normál esetben egy állam által kirendelt védő ötezer forintos óradíjjal dolgozik. Ráadásul itt nem bűnözőkről van szó, hanem károsult emberekről, akik önhibájukon kívül borzasztó rossz szociális körülmények közé jutottak, és a helyzetük kilátástalan. Miközben az ő kártérítésük továbbra is megoldatlan, addig a jogászok havi elszámolással óriási összegeket vesznek fel.

Arról van információ, hogy eddig mennyi pénzt kaptak?


Megkaptuk a pontos információt, hogy december 10-ig, tehát egy hónap alatt 69 131 714 forintot fizettek ki nekik. Sokkoló ez a szám, és teljes mértékben felháborító. Ezért érezzük jogosnak azt a követelést, hogy amíg nem rendezik el teljesen a károsultak ügyét, addig egy fillért se kapjanak közpénzből a jogászok. Most úgy tűnik, hogy az egész vörösiszap-üggyel azok jártak jól, akiket az állam megbízott különböző feladatokkal.

Arról lehet tudni valamit, hogy mi alapján választották ki ezt a hat ügyvédi irodát?

Szeretnénk mi is megtudni, hogy milyen elvek alapján döntöttek. Az sem világos, hogy miért éppen a Lantos Ügyvédi Irodát bízták meg, ami egri illetőségű. Vannak olyan jelek, melyek arra utalnak, hogy bizonyos körökhöz való közelség, vagy ismeretség segített bekerülni ebbe a jól fizető munkába. Persze az is lehet, hogy teljesen véletlen, hogy a hatból három irodát olyan ügyvéd vezeti, aki korábban rendőr volt. Tehát ez csak egy vélelmezés egyelőre.

Mit szeretnétek elérni?

Szeretnénk folyamatosan napirenden tartani az ügyet, és emlékeztetni a felelősöket, hogy itt nyolcezer emberről van szó. Azt szeretnénk, ha a közpénzek tényleg oda vándorolnának, ahol szükség van rá.

Nagyon kíváncsiak vagyunk egyébként az új médiatörvény kapcsán, hogy a közszolgálat beszámol-e erről a közérdeklődésre számot tartó dologról. Ha nem, ez úgy értékelhető, mint egyfajta cenzúra. Ebben az esetben kénytelenek leszünk a független média segítségét kérnünk. Őszintén reméljük, hogy nem így lesz.

Hó közepére összesítik a kárigényeket
Január 15-ig összesítik a vörösiszap-katasztrófa által sújtott ingatlanok tulajdonosainak az ingóságaikban keletkezett kárait, amelyeket ezután a Magyar Kármentő Alapból térít meg az állam.

A védelmi bizottság a három település - Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely - önkormányzata mellett a karitatív szervezetek két munkatársát bízta meg a kárigények összesítésével.

A kármentő bizottság kéri az összesítő adatszolgáltatást azon családokkal kapcsolatban is, amelyek elköltöztek vagy új ingatlant vásároltak.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet öntötte el.

A szerencsétlenségnek tíz halálos áldozata van, és Devecserben 225, Kolontáron 34, Somlóvásárhelyen pedig két ingatlan lakhatatlanná vált.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását