2024. május 14. - Bonifác

A szlovák rendőrség videója

A szlovák rendőrség szerint dokumentáció és videofelvétel is van arról, hogy szombaton, a DAC-Slovan dunaszerdahelyi futballmérkőzés 17. percében szurkolók "fizikai erőszakot alkalmaztak", de ezt a bizottsági ülés megkezdésééig külön kérés ellenére sem bo
2008. november 3. hétfő 21:05 - Hírextra
A szlovákok jelentésükben - amelyet a bizottság tagjainak osztottak szét - azt írták: mindez a nézők számára nem látható helyen történt.

A bizottsági ülésen Juhász Gábor államtitkár arról beszélt, hogy a futballmeccs lebonyolítása hiányosságokat mutatott és szakszerűtlen volt, de a végső értékelést csak akkor lehet levonni, ha megérkeznek a szlovák hatóságok bizonyítékai. Ennek határideje az előzetes ígéret alapján kedden telik le - tette hozzá. Hangsúlyozta: a magyar kormány szeretné megérteni a szlovák rendőrség fellépését, ehhez szükségesek a szlovákok által említett bizonyítékok.

Az államtitkár megjegyezte, hogy az ilyen sajnálatos esetek Európában a futballmeccseken nem szokatlanok, "abban a körben, amelyben ez az esemény történt, nem kiscserkészek és nem Hófehérkék mozognak". Hozzátette: a futballcsapatok kemény szurkolói magja az európai hatóságok előtt ismert, nem véletlenül hozta létre az Európai Unió a nemzeti futballinformációs rendszert annak érdekében, hogy ezek az adatok kicserélhetők legyenek az országok között.

Szólt arról is, hogy a szlovák rendőrök eltérően léptek fel szombaton attól, mint ahogy a magyar közönség megszokhatta, ezért is kért az ORFK és az igazságügyi tárca vezetője egyaránt felvilágosítást. Példaként említette, hogy lényegesen kevesebb rendező volt, mint amennyit a rendezvény indokolt volna, nem biztosítottak orvost és mentőt, ezt utólag a szlovák belügyminisztérium biztosította.

Ugyancsak példaként említette az államtitkár, hogy a magyar rendőrség a szlováktól eltérő módon és eszközökkel lép fel: szurkolói rendbontás esetén hazánkban a cél annak megállítása, vagyis oszlatás esetén biztosítják az elvonulás lehetőségét. Szombaton azonban Dunaszerdahelyen ez a bezárt kapuk miatt nem volt lehetséges, az emberek egymást taposták. Az eszközökkel kapcsolatban kitért arra, hogy egyedi azonosítójel nem volt minden rendőr lángálló maszkján, ez is különbség a magyar rendőrökhöz képest, továbbá hogy teleszkópos botot, vagyis viperát a magyar rendőrök tömegkezeléshez nem használják.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta: azért utazott ennyi magyar szurkoló a meccsre, mert megszervezték a kiutazásukat, és mindenhonnan a futballklubok kemény magja utazott a helyszínre.

Bencze József országos rendőrfőkapitány többek között a meccset megelőző intézkedésekről beszélt a bizottság előtt. Azt mondta, a szlovák fél előbb szóban, majd írásban kérte a magyar rendőrök segítségét, és a meccsnél jóval korábban, már október 12-én tartottak egyeztető megbeszélést. Hangsúlyozta: megfigyelőként öt rendőr vett részt a meccsen. A főkapitány ugyancsak elmondta, hogy mulasztásokat észleltek a magyar megfigyelők.

Az ellenőrzésekről szólva közölte: szombat délelőtt 50 embert vontak ellenőrzés alá a vasútállomáson, de nem kísérték őket a stadionig. Komoly erő fogadta a másik csapat szurkolóit is, őket a stadionig kísérték és intézkedésre is sor került.

Az országos rendőrfőkapitány elmondta: személy szerinti kimutatást ígért a szlovák fél az előállítottakról. Bencze József közölte: hétfőn kérte, hogy ezt sürgősséggel küldjék meg a részére, de ez eddig nem történt meg. A Magyarországon történtekkel kapcsolatban kitért arra, hogy a szlovák nagykövetségnél történt zászlóégetés miatt garázdaság vétsége miatt eljárás indult, a Pilisszentkereszten valamint Pilisszántón történt rongálások ügyében pedig ugyancsak eljárást indítottak.

Kőrösi Csaba, a Külügyminisztérium főosztályvezetője arról beszélt, hogy jelenleg senki sincs letartóztatásban, illetve kórházi kezelés alatt a szombaton történtekkel összefüggésben. Beszámolt arról is, hogy ha azoknak, akik panaszt kívánnak tenni, magyar nyelven beszélő szlovákiai ügyvédek listáját bocsátják rendelkezésre.

A bizottság ülésén két, a mérkőzésen résztvevő rendőrt is meghallgattak. Egyikük, Horváth Csaba alezredes azt hangsúlyozta, hogy nem tanácsadóként, hanem megfigyelőként vettek részt. Sem ő, sem Horváth Imre őrnagy - aki állítása szerint tíz éve vesz részt ferencvárosi meccsek biztosításában - nem látott indokot a rendőri fellépésre, de mindketten arról beszéltek, hogy a szurkolókat "kalickába" szorították.

A bizottsági ülést azért kezdeményezte a Fidesz, mert a szlovákiai Dunaszerdahelyen többen megsérültek és több tucat szurkolót előállított a rendőrség szombaton, miután botránysorozat kísérte a helyi labdarúgó csapat és a végül négy góllal győző pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzését.

A bizottsági ülésen Mécs Imre szocialista képviselő kifogásolta, hogy miért a honvédelmi és rendészeti bizottság és miért nem a külügyi tárgyalja az ügyet. Erre válaszul Lázár János, a testület fideszes elnöke azt mondta: az ügyben az igazságügyi tárca és a rendőrség szólalt meg, illetve kért tájékoztatást a szlovák szervektől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását