2024. április 29. - Péter

A Holdnak nincs holdja

Naprendszerünk bolygói közül többnek is van saját holdja. A Jupiter körül egész hold-ármádia kering, - a legnagyobb, a Ganymedes átmérője 5252 kilométer, nagyjából másfélszer akkora, mint a mi Holdunké. Ám a csillagászok mindeddig nem találtak olyan holda
2008. április 15. kedd 09:47 - Hírextra

A holdak feltételezett holdjának pályán maradását az gátolja, hogy egyaránt hat rájuk saját holdjuknak és annak a bolygónak a tömegvonzása, amelyhez holdjuk tartozik. Amikor a bolygójuktól távol, kívül keringve járják körül a holdjukat, azok összetevődő tömegvonzása a holdjuk felé rántja a hold-holdakakat. Amikor meg a bolygó felőli oldalán keringenek, a bolygó irányába vonzódnak.

Ezért előbb-utóbb vagy a holdjukba csapódnak, vagy a bolygójuk felé közeledő aszteroida lesz belőlük.
Látszólag ellentmond ennek, hogy a mi Holdunk körül már keringtek kis, a Földről a Hold körüli pályára juttatott mesterséges holdak, felderítő űrszondák. Ugyanilyen mesterséges holdakat küldtünk már bolygótársaink, és azok holdjai irányába is. Ám azokat csak a Földről vezérelt pályamódosításokkal lehet pályájukon tartani, s a becsapódásukat vagy elszabadulásukat megakadályozni.

Előfordult már az is, hogy egy-egy aszteroida befogott és maga körül holdszerű keringésbe kényszerített nagyobb meteordarabokat, ám azok hamarosan elszakadtak tőle, vagy belecsapódtak.
Köztudott, hogy a Föld tömegvonzásán kívül a mi Holdunkra is hat a Naprendszer általános tömegvonzása. Ezért kis mértékben hol közelebb, hol távolabb kering hozzánk a költők égitestje, s végül az igen-igen távoli jövőben egyre közeledik, majd be is fog csapódni a Földbe.

A világűrben értelmes társakat rádió-távcsövekkel is kereső SETI-program egyik irányítója, Seth Shostak szerint nincs esély hold-holdak felfedezésére. Eddig 250, a Naprendszerünktől igen távoli, úgynevezett exo-bolygót vizsgáltak meg, de azoknak még a holdját sem találták, nemhogy a kísérő égitestek kis saját holdjait. A megfigyelést nehezíti, hogy egy távoli exo-bolygó holdját akkor "láthatják" meg a távcsövek, amikor az a bolygója előtt átvonul. Ám a nagy távolság miatt azt a kis fény-, vagy rádiósugárzás-változást, amennyivel az átvonuló hold csökkenti a bolygója fényét, a távcsövek alig érzékelik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását