2024. április 16. - Csongor

Vérdíj az NDK-s menekültekért

Az NDK 800 keletnémet márkát fizetett a bolgár határon lelőtt minden egyes menekülőért - állítja a Super Illu című német újság. Stefan Appelius, az Oldenburgi Egyetem politológusa egykori bolgár nagykövetségi alkalmazottakra hivatkozva állítja, hogy az ND
2008. március 26. szerda 23:18 - Hírextra

A Halál Bulgáriában címet viselő kutatás vezetője az újságnak nyilatkozva azt is elmondta, hogy a bolgár kormány mind a mai napig visszatartja az ügy bizonyítékait. Appelius szerint Bulgáriának nem áll érdekében a kommunista rezsim által elkövetett állami bűnök felderítése. Egy korábbi miniszter azonban még 1992-ben úgy nyilatkozott, hogy bolgár határőrök 36 külföldit lőttek le. "Többségük keletnémet állampolgár volt" - állítja a német politológus.

Appelius számításai szerint mintegy 100 embert öltek meg a "testvérállam" Bulgária határain. A kommunizmus éveiben legkevesebb 4800 NDK-állampolgár próbált meg Bulgárián át Törökországba vagy Görögországba szökni, mintegy 3-3,5 százalékuk járt sikerrel.

A keletnémet állambiztonsági szolgálat, a Stasi múltját felderítő szövetségi hivatal már régóta kutatja ezeket a meneküléseket, a bolgár határon lelőtt németek után fizetett "vérdíjról" azonban nem tudtak a kutatók - közölte Andreas Schulze szóvivő.

Hivatalos árfolyamok alapján számolva a keletnémet márka értéke megegyezett a nyugatival, a valódi, feketepiaci árfolyam azonban mélyen alatta volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását