2024. április 16. - Csongor

Minek a szex?

A világ egyik legkisebb állatkája, mely 40 millió éve felhagyott a szexuális úton való szaporodással, más élőlényektől lopkodja a géneket - írják amerikai kutatók a Science című tudományos folyóirat csütörtöki számában.
2008. május 30. péntek 15:33 - Hírextra
Baktériumok, gombák, sőt még növények génjeit is megtalálták beépülve a mindössze nagyjából ezer sejtből álló mikroszkopikus méretű állatkák, a Bdellod rotiferek DNS-ében.

A minden vizes élőhelyen, így a tengervízben és édesvízben is megtalálható Bdelloid rotifereknek mintegy 370 faja él, közös tulajdonságuk, hogy csak nőstényeik vannak, és szűznemzéssel szaporodnak, azaz klónozzák önmagukat.

Túlélőképességük ennek ellenére különlegesen nagy, képesek teljesen kiszáradva fennmaradni, majd újraéledni, és a sugárzással szemben is feltűnően ellenállóak.

A cambridge-i Harvard Egyetem munkatársai, Arkhipova és Matthew Meselson azt vizsgálták, hogyan szerzik meg, és hogyan hasznosítják az új géneket az apró állatkák.

Az evolúció során a szexuális szaporodás segítette elő az élőlények változásokhoz való alkalmazkodását, mert így tudtak új géneket beszerezni, és a hibás kópiákat kiküszöbölni. A kivételes képességű, 0,1-1 milliméteres áttetsző állatkák, a Bdelloid rotiferek azonban rácáfolnak az ivartalan szaporodás "zsákutca" voltára. DNS-ük tanulmányozása segítheti túlélőképességük okainak feltárását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását