2024. május 6. - Ivett, Frida

A mobilnak és az internetnek családösszetartó ereje van

Egyre kevesebbet tévéznek közösen a családok az Egyesült Államokban, viszont többet interneteznek, ami a mobiltelefon-használathoz hasonlóan javítja a családon belüli kommunikációt.
2008. október 21. kedd 13:08 - Hírextra
A Behálózott családok (Networked Families) című kutatás eredménye szerint az amerikaiak többsége, 53 százaléka úgy érzi, hogy az új kommunikációs technológiák hatására javult a távoli rokonokkal ápolt kapcsolat minősége. 47 százalék szerint a technikai fejlődés elősegíti a kommunikációt a velük egy fedél alatt élő családtagokkal is, és csupán két százalék véli úgy, hogy a mobil és az internet világában elhidegülnek a közvetlen rokoni kapcsolatok.

"Nem igazolódtak a félelmek, hogy az új technológiák miatt meglazulnak a családi kötelékek. Éppen ellenkezőleg alakulnak a folyamatok; azt találtuk, hogy egy-egy új eszköz, például a mobiltelefon elterjedése új kapcsolattípusok megjelenésével jár" - mondta Barry Wellmann, a Pew Internet and American Life Project keretében készült vizsgálat vezetője.

A házastársi- vagy párkapcsolatban élő amerikaiak hetven százaléka naponta legalább egyszer beszél mobiltelefonon a párjával, és a szülőknek csaknem a fele, 47 százaléka a gyerekeket is minden nap legalább egyszer felhívja.

A felmérés szerint a szülők plusz gyerekek összeállítású, úgynevezett nukleáris családok 89 százalékában legalább két mobiltelefont használnak, 66 százalékuk rendelkezik szélessávú internetkapcsolattal és 58 százaléknak kettő vagy több számítógépe van.

A mobil-, a számítógép- és az intenethasználat terjedésének egyik következménye, hogy a családok ritkábban ülnek le együtt a tévé elé, de a közös időtöltés nem szűnik meg - áll a kutatási beszámolóban, amely szerint az összes megkérdezett 52 százaléka arról számolt be, hogy szokott családtagjai társaságában internetezni, a szülőknél pedig 51 százalék azok aránya, akik a gyerekekkel együtt böngésznek a neten.

Sokan éppen a tévézés rovására interneteznek: a megkérdezettek 25 százaléka kevesebbet tévézik, amióta otthonába bevezették az internetet, a 18-29 éves korosztályban pedig már csak 58 százalék a napi rendszerességgel tévézők aránya.

A tavaly december és idén január között készült reprezentatív felmérésben összesen 2252 személy vett részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását