2024. május 21. - Konstantin

Élelmezési Világnap alkalmából gyűjtik az élelmiszert

Élelmiszergyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Tesco az Élelmezési Világnap alkalmából október 17-én és 18-án. A nonprofit szervezet az összegyűjtött adományokat karitatív szervezeteken és önkormányzatokon keresztül juttatja el a rászor
2008. október 16. csütörtök 14:23 - Hírextra
Minden évben világszerte október 16-án tartják a FAO - az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete - által alapított Élelmezési Világnapot. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmezéssel összefüggő szociális problémákra.

A gyűjtésre október péntek délután, illetve szombaton egész nap 83 Tesco áruházban kerül sor, a lebonyolításban 1500 önkéntes vesz részt.A rászorulók támogatása szempontjából különösen fontosak az őszi-téli hónapok, az akció az erre való felkészülést segíti - tájékoztatta az MTI-t Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke.

Az önkéntesek szórólapokat osztanak a vásárlóknak, hogy felhívják a figyelmet az akcióra. A vevők a bejárat közelében elhelyezett gyűjtőpontokon adhatják át a felajánlott, elsősorban tartós élelmiszereket, mint például liszt, tészta, cukor, só, konzervek, kávé, tea.

Első alkalommal szervezzük a Tesco-val közösen az akciót. Több tonna élelmiszeradományra számítunk és reméljük, hogy a sikeres lebonyolítás után a gyűjtést jövőre is meg tudjuk majd szervezni - hangsúlyozta Cseh Balázs az egyesület közleményében.

Az áruházlánc nemcsak a helyszíneket adja, hanem egész kamionnyi élelmiszeradományt ajánl fel a program számára. A vállalat élelmiszerrel megrakott kamionja részt vesz az Élelmiszerbank és a FAO által indított III. Magyar Adománykonvojban is.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy ingyenes élelmiszeradományhoz juttasson minél több magyarországi rászorulót. Az egyesület vállalatoktól és magánszemélyektől gyűjt élelmiszereket, amelyeket közhasznú szervezeteken és önkormányzatokon keresztül osztanak szét. Tavaly 450 szervezeten keresztül mintegy 300.000 ezer embernek adtak ingyenes élelmiszeradományt hazánkban, összesen közel 600 millió forint értékben.

Az élelmiszerár-emelkedés miatt közel 120 millióval emelkedett az éhezők száma a világon, így összesen már csaknem egymilliárd ember nem jut elegendő ennivalóhoz - közölte az Oxfam brit segélyszervezet. Az Oxfam az élelmezési világnaphoz időzítve elkészült jelentésében felszólította a világ országait, hogy ugyanakkora elszántsággal küzdjenek a nyomor és a szegénység ellen, mint ahogy a pénzügyi válság következményeit igyekeznek elhárítani.

Rámutatott, hogy az élelmiszerárak emelkedésével elsősorban nem a termelők jövedelme nőtt meg, hanem az élelmiszeripari nagyvállalatok haszna; így a harmadik világban továbbra is sok gazdálkodó kényszerül arra, hogy vidékről beköltözzön a városba, növelve a nyomornegyedekben élők számát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását