2024. április 28. - Valéria

Helyzetjelentés a Civil Csúcsról

- Figyelj majd, mert okos dolgokat fogsz hallani! - közölte az egyik ismerősöm, amikor szóba került a civil csúcsra való elmenetelem. Nem véletlenül, hisz ezen a fórumon az átlagos emberek, polgárok, nyugdíjasok és munkások képviselői mondják el azt, hogy
2008. november 15. szombat 15:53 - Pásztor Balázs
Nyilatkozat, közlemény, tervezet

A Civil Nemzeti Csúcsot az ország egyik legaktívabb, politikai befolyástól mentes szerveződése, a Magyar Szociális Fórum hívta össze, kiknek egyik legnagyobb eredménye, hogy egy éve sikeresen bojkottálták aláírásgyűjtéssel a kórházak privatizációját. Maga az ötlet a válság hatására született - hivatalosan október 25.-én - azzal a nem elkendőzött okkal egybekötve, hogy a civileket nem hívták meg a Nemzeti Csúcsra - így tartottak egy sajátot.

A csúcs fő kérdése a „Mit Kíván a magyar társadalom?” volt, ami hűen tükrözte az egész összejövetel szellemiségét. Ugyanis majd száz szervezet képviselői gyűltek egy tető alá a Puskin kávéház épületében, a világnézet szinte minden oldalát feltüntetve - szélsőjobbosok ugyanúgy képviseltették magukat, mint a kommunisták, a józanabb elgondolások különböző híveivel együtt. Eme szivárványszínű társaság nézetei bár nem mindenhol találkoztak, de képesek voltak egy olyan egységet felállítani, ami a különböző pártok képviselőinek 18 éve nem megy.

A csúcs alapvető célja az ország rendbetétele, és a nép megmentése a válság következményeitől. Ennek elérése érdekében társadalmi ellenállást kíván szervezni a jelenlegi politikával szemben, és rendszerkorrekciós társadalompolitikát kíván bevezetni. Erősen fellépnek a bérek és a nyugdíjak csökkentése, valamint a privatizáció ellen. Valamint egy új gazdasági és társadalmi programterv kidolgozására munkacsoportot kívánnak felállítani. Az egésznek csak az némi árnyékot, hogy a gyűlés eszmeiségét szimbolizálni hivatott tervezetet a Fórum már a csúcs elkezdése előtt kiállította.

Ötletek

Az „akciócentrikus” összejövetelen több tucat felszólaló beszélt öt-öt percet, rengeteg témát érintve a beszédek közt elszomorító ám egyre növekvő magyar statisztikákat olvastak fel a házasságról, a szegénységről és az öngyilkosságról. Megfontolandó, új, és merő butaságnak hangzó ötletek egyaránt helyet kaptak az ülésen, senki nem volt gondolataiban korlátozva. Lássunk itt egy csokornyit a civil világ elképzeléseiből:

- a közösség minél nagyobb szolgálata
- ökoszociális (zöld) piacgazdaság létrehozása
- a korrupció megszüntetése
- A tett fontosságának hangsúlyozása: Tenni kell a változásért ott ahol élünk, ahol dolgozunk. Az egészen kis dolgokkal kell kezdeni, hogy aztán a nagyobbak is gördülékenyem menjenek. Ez minden ember feladata.

- Kötelezni az országgyűlést, hogy tartsa be a törvényben foglalt társadalmi-gazdasági stratégia kidolgozását, úgy hogy az üggyel az Alkotmánybírósághoz fordulnának.
- Elérni azt, hogy a politikusok szavait személyes felelősségre vonás terhe mellett lehessen vizsgálni – ettől kevesebb hazugság és mellébeszélés
- Az állam által bankoknak adott pénz irányítása az állam által.
- Népaláírási hálózat létrehozása az egységes és gyors népakarat érvényesítése érdekében
- Szuvenír nemzetgazdaság létrehozása a multik és a külföldiek kikergetésével
- Autóval kizárólag munkába lehessen menni
- Kilépés a NATO-ból és az EU-ból

- A 4-es metró költségeinek (más hozzá szólásban az egész project) felülvizsgálata és az emiatti százmilliárdos gázprivatizáció visszafordítása
- A jelenlegi választás értelmetlen új rendszer kell, ki kell rúgni a mostani hatalmat
- A vállalkozásoknak nem kölcsön kell, hanem szorosabb önkormányzati-vállalkozási együttműködés és irányított APEH munka (ne azt büntessék, aki nem tud fizetni, ha nem ha a fizetésképtelen vállalkozásnak van adósa, akkor arra menjenek rá)
- Cigányok ellehetetlenítésének megoldása és ezáltal azok társadalomba való beilleszkedése. „Vagy képzik őket, vagy az állam fogja eltartani.”
- Társadalmi egység hangsúlyozása

- Tömegközlekedés fontosságának kiemelése: a kormány csökkenti az erre irányuló összegeket, de az autózásra egyre többet költ, közben a jármű állomány rettentően elöregedett (15 év átlag. Prágában 4 ahol ez szintén rossznak számít). Az Eu-ban elerjedt súlyadó bevezetésének hangsúlyozása
- Erkölcsi alapon a politika a hibás mindenért., ezért odafent kellene először drasztikusan változtatni
- ’56 felemlegetése
- az ország szinte semmivé foszlott imázsának megmentése

- Radikálisok elitélése
- „Ne Rinyálj, Csináld!”
- Tudatosan magyar áruk fogyasztása – ugyanis mi döntjük el a gazdaság alakulását azzal, hogy mit veszünk le a polcról
- „Az országban morális pánik van. Deviáns társadalomban élünk” –ezeken kel változtatni normális viselkedéssel.
- Javaslat (Kína mintájára): az állam bocsájtson ki pénzt, amit közmunkára fordítana –így megszűnne a munkanélküliség és megépülne Pl: a Tiszai gát, bel- és szennyvízrendszer csatornázása, erdősítés, parkosítás. A tapasztalatok alapján ez nem vezetne inflációhoz és az EU sem ellenzi.

- A múlt kíméletlen megismerése
- „Civilség, zsidóság, cigányság nélkül nem lehet nemzetet teremteni.”
- A fiskális kamat 8,5%-ra való csökkentése
- A szegénység növekedésének megállítása
- 3. politikai út- a Civil út –ehhez kell a sajtó és a nyilvánosság nyomása a politikusokra, ami jelenleg alig van

- „Isten keresi az ország megváltóit”
- Hiányzik a szociális öntudat
- Dolgozók jogainak megerősítése
- Egymásra való figyelés, kevesebb önzőség.
- Kétkamarás országgyűlés, szövetkezetek megalapítása, emberek felvilágosítása
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását